Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Mislav Lukačević proslavio svoju mladu misu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

U zajedništvu svoje obitelji, subraće redovnika franjevaca, tridesetak svećenika, časnih sestara, bogoslova, sjemeništaraca i brojnih vjernika u baroknoj franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu ove je nedjelje, 27. lipnja, svoju mladu misu, uz geslo "Ljubav nije ljubljena" (sv. Franjo), proslavio fra Mislav Lukačević OFM, Brođanin, novozaređeni svećenik Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Mladomisničko euharistijsko slavlje, uz fra Mislava, koncelebrirali su njegova subraća, također mladomisnici, fra Vjeran Lazić iz Vinkovaca, fra Darko Grmača iz Kloštar Ivanića, vlč. Robert Medved iz Brodskog Stupnika, gvardijan Franjevačkog samostana Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu fra Klaudio Milohanović i župnik župe Gospe Brze Pomoći vlč. Ivan Lenić, svećenici iz župa Slavonskobrodskog dekanata te franjevci: fra Robert Ćibarić, fra Tomislav Faletar, fra Josip Ivkić, fra Venancije Mihaljević, fra Anto Tomas, fra Gabriel Bošnjak, fra Franjo Vuk, fra Filip Đurđević, fra Josip Vukoja i fra Matija Marijić, te propovjednik fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor.

Nakon ulazne procesije koju je pratila pjesma ‘Uđite s hvalama…’, mladomisniku Mislavu svoj su blagoslov udijelili njegovi roditelji Brankica i Damir Lukačević, a potom je prigodnu recitaciju i pozdrav uputila Nika Petrić iz Karlovca, gradu u kojemu je fra Mislav proveo neko vrijeme na đakonskoj službi.

Fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor: Stvoreni smo za vječnost

Služba Božje Riječi povjerena je fra Antunu Babiću i Ivanu Tovilu, a psalam je otpjevala Kristina Udovičić, prof. na Klasičnoj gimnaziji fra Marijana Lanosović. Evanđelje je pjevajući navijestio gvardijan fra Klaudio Milohanović, a potom je prigodnu homiliju uputio fra Ivan Matić.
“Stvoreni smo za vječnost”, ustvrdio je fra Ivan, polazeći od evanđeoske riječi za ovu 13. nedjelju kroz godinu, u kojemu čitamo kako Isus ozdravlja Jairovu kći i daruje joj novi život.
“Ta Božja otajstva beskrajne ljubavi i besmrtnosti pozvani su svjedočiti svi svećenici, a posebice franjevci – i naviještati Ljubav Božju koja nas rađa za vječnost. Povjereno je to i našem dragom mladomisniku Mislavu, kao i svim mladomisnicima i na poseban način našoj braći franjevcima”, rekao je fra Ivan Matić.

Osvrnuo se i na mladomisnikovo geslo ‘Ljubav nije ljubljena’ koje nas poziva da upravo to – da ljubav nije ljubljena –  prepoznamo ne samo u Isusu Kristu, nego i u svakome bratu i sestri.

Budi, dragi Mislave, uvijek spreman ljubiti Boga i povjeren ti vjernički puk, ne boj se

„Ta se ljubav koja nas je rodila i spasila događa i u ovom slavlju.  Ta ljubav poziva i na ovo zajedništvo, da bismo  tom ljubavlju bili zahvaćeni i kao jedno srce i jedna duša svjedočili upravo i današnjem svijetu kolika je Ljubav Božja prema nama i kako mi kao ljudi trebamo odgovoriti na tu ljubav. To je poziv svakom kršćaninu – uzvratiti ljubav onome koji nas je do smrti ljubio, onome koji nas je iz ljubavi stvorio koji danas svojom božanskom ljubavlju lijeći naše rane, naše bolesti, oslobađa nas okova tame, zla i grijeha i daruje nam sebe kao najdragocjeniji dar da bismo se suobličili Njemu i u zajedništvu s njime uživati Vječnost“, dodao je fra Ivan i pozvao sve vjernike: ljubite Ljubav koja nije ljubljena!

Poželio je mladomisniku Mislavu neka ga u njegovu svećeništvu uvijek prati ta Ljubav koja nije ljubljena.
„Budi, dragi Mislave, uvijek spreman ljubiti Boga i povjeren ti vjernički puk. Ne boj se. Bit će tu poteškoća, razapinjanja i izdaje, bit će trenutaka usamljenosti, kada doista nećeš znati što i kako dalje, ali neka ti Isusova riječ bude snaga. Vjeruj. Vidjet ćeš djela Božja ulaziš li doista s vjerom u zajedništvo s Kristom. Tada će Krist u tebi i po tebi djelovati u ovom svijetu. Izabrao te Svevišnji Gospodin, znajući da ćeš biti njegov svećenik još u utrobi tvoje majke. Ti s svećenik Božji, doista. Amen!“, završio je fra Ivan.

Mladomisnik fra Mislav: Dar koji sam primio nije moje, nego je dar od Boga i njegovo djelo za vas

Nakon homilije, uslijedila je molitva vjernika uz prinos darova koje su pred oltar donosili mladomisnikovi brat Vedran, roditelji i prijatelji, a četverogodišnja djevojčica Gita Bočkaj iz Kloštar Ivanića donijela je mladomisniku štolu, simbol svećeništva. U zahvalnome govoru mladomisnik Mislav najprije je i povrh svega za misni dar svećeništva i redovništva zahvalio Trojedinom Bogu.
“Dar koji sam primio nije moje, nego je dar od Boga i njegovo djelo za vas. Kao svećenik ću prikazivati žrtvu i zahvalu na spasenje svijeta i otpuštenje grijeha, za vas i svakoga čovjeka. Ja molim za vas, vas molim da molite za svoje svećenike i duhovna zvanja.  Ja sam pozvan biti slika onoga koji me pozvao, Gospodina našega Isusa Krista, rasti u njemu, biti njegov prijatelj. Vašom molitvom nadam se da ću ta slika i biti, da neću biti slika koja narušava Njegovu ljepotu. Zato Vas molim da molite za mene da budem čista srca, da živim, rastem i umrem u Njegovoj ljubavi. Hvala Dobrome Bogu na svemu što mi je dao, na svemu što mi daje, na daru redovništva i svećeništva, kojega molim da me očuva u njemu ‘čistoga srca’. Hvala Onoj koja me od početka zagovara, hvala Majci Mariji. Hvala nebu, mojim bakama i djedovima. Hvala onome kojega se tako rijetko sjetim, mojemu anđelu čuvaru“, zaključio je fra Mislav Lukačević.

Zahvalio je i svojoj obitelji, majci i ocu na daru života i bratu Vedranu, rodbini, prijateljima, braći franjevcima, svome župniku Tomislavu Ćuriću, propovjednicima s trodnevnice, fra Ivanu Matiću, odgojiteljima te brojnim vjernicima i vrijednim volonterima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji njegove mlade mise, a napose gvardijanu fra Klaudiju.
Uslijedio je završni blagoslov kojega su zajedno na sve okupljene vjernike polaganjem svojih mladomisničkih ruku zazvali mladomisnici fra Mislav Lukačević, fra Darko Grmača i fra Vjeran Lazić, te u subotu 26. lipnja zaređen svećenik Požeške biskupije vlč. Robert Medved iz župe Brodski Stupnik. Slavlje je nastavljeno oko stola zajedničkog objeda u klaustru slavonskobrodskog Franjevačkog samostana, kojim je ravnao fra Tomislav Faletar.

Kratki životopis fra Mislava

Mislav Lukačević  rođen je 1986. u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju četverogodišnju Poljoprivrednu školu završio je u Slavonskom Brodu. Kršten je u župi Duha Svetoga, a sakramente prve pričesti i krizme primio u Župi Gospe Brze Pomoći. U franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva odmalena je ministrirao, a povezanost s franjevcima i karizma sv. Franje privukle su ga prema duhovnom pozivu.
Godine 2013. svećeničku formaciju počinje u Samoboru, kao postulant Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda. Prve zavjete primio je 2015. u novicijatu u svetištu Majke Božje na Trsatu, a svečane 2019. u crkvi Svetoga Križa u zagrebačkom Sigetu. Za đakona je zaređen 3. listopada 2020., a za svećenika, 5. lipnja 2021. u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Đakonsku službu obavljao je u nacionalom svetištu svetog Josipa u Karlovcu i u franjevačkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću. Fra Mislav će po prijedlogu svoga provincijala, a po dekretu mjesnog biskupa Antuna Škvorčevića prvu svećeničku službu obavljati u franjevačkoj Župi i samostanu sv. Antuna Padovanskog u Našicama.

Trodnevna duhovna priprava

Slavlju mlade mise fra Mislava Lukačevića prethodila je i trodnevna duhovna priprava koju su uz pobožnosti, večernje mise i adoraciju pred Presvetim od 24. do 26. lipnja predvodili: prve večeri fra Filip Đurđević, župni vikar župe Bezgrešnog Srca Marijina u Klošar Ivaniću, druge večeri fra Zdravko Lazić, vikar franjevačkog samostana u Zagrebu i treće večeri fra Josip Ivkić, vicemagistar franjevačkih bogoslova.