Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Patrik Mežnarić položio privremene zavjete u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša

Krk (IKA)

Na svečanom misnom slavlju u nedjelju 4. rujna u samostanskoj crkvi Sv. Franje Asiškoga u Krku, uz nazočnost redovničke braće, obitelji i rodbine te vjernika iz rodne Župe sv. Mihaela Arkanđela iz Gračana, predvođenih fra Marinom Matančićem i vjernika Krka, u ruke provincijskog ministara fra Ive Martinovića, položio je privremene redovničke zavjete novak fra Patrik Mežnarić iz Gračana.

Polaganjem zavjeta završava njegov jednogodišnji novicijat u Trećem samostanskom redu sv. Franje pod vodstvom učitelja fra Jose Živkovića. Godina novicijata je razdoblje intenzivnoga promišljanja o vlastitome odgovoru na Božji zov, u konkretnome prostoru i vremenu. Novicijat je specifičan, u odnosu na ostatak redovnoga odgojnoga procesa, time što nisu dopušteni vanjski studiji. Godina novicijata završava polaganjem privremenih redovničkih zavjeta (čistoća, poslušnost, siromaštvo) po kojima se redovnik na tri godine života posvećuje Bogu i Crkvi kao član Trećega samostanskoga reda sv. Franje.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor mladih iz rodne Župe sv. Mihaela Arkanđela iz Gračana.

Nakon obreda u samostanskome klaustru upriličeno je čestitanje koje je nastavljeno svečanim domjenkom u samostanu i samostanskom vrtu trećoredaca u Krku.

Fra Patrik Mežnarić rođen je 17. kolovoza 1998. g. u Zagrebu od oca Krešimira i majke Brankice. Kršten, pričešćen i krizman u Župi sv. Mihaela Arkanđela u Gračanima. Osnovnu školu pohađao je u rodnim Gračanima. Nakon srednje škole odlučio je upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. U zajednicu franjevaca trećoredaca dolazi u veljači 2020. g. te u dogovoru s roditeljima i provincijskim ministrom upisuje paralelno 4. godinu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i 1. godinu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uspješno završivši godinu na oba fakulteta pripušten je u novicijat koga započinje 3. rujna 2021. g. Kroz tu godinu intenzivnije je upoznao redovnički život kroz molitvu i rad pod budnim okom učitelja novaka fra Jose Živkovića. Nakon novicijata nastavlja 2. godinu studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i 5. godinu studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.