Budi dio naše mreže
Izbornik

Franjevački svjetovni red proslavio zaštitnika sv. Ljudevita Kralja

Slavonski Brod (IKA)

Večernjim misnim slavljem u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu svečano je u srijedu 25. kolovoza proslavljen blagdan sv. Ljudevita Kralja, zaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda.

Misno slavlje, na kojem su uz ostale sudjelovali članovi FSR-a koji više godina djeluje u tom samostanu, predvodio je fra Ante Perković, duhovnik FSR-a.

Na početku homilije fra Ante je naglasio kako je Gospodin na sv. Ljudevitu pokazao snagu svoje milosti i vjere. „U sv. Ljudevitu, koji je živio u srednjem vijeku, bila je sabrana mudrost i pouzdanje u Boga. Vrijednost kreposti, jednostavnosti, skromnost stekao je od majke uz koju je odrastao postavši u 12. godini života kraljem Francuske. Nadahnut životom sv. Franje živio je asketskim životom. Svjestan da je sve što ima Božji dar bio je darežljiva srca, napose za siromahe. Nije zapustio znanost i obrazovanje te je izgradio učilišta, škole, svratišta. Zalagao se za mir u svome i među ostalim narodima. Bio je odgovoran, marljiv, pravedan. Majka Božja koju je posebno častio bila mu je primjer u životu“, rekao je uz ostalo o ovom velikom svecu fra Ante. Zaključio je da taj veliki svetac svima može biti primjer, napose onima izabranim u društvu i politici koji predstavljaju i vode svoj narod. Članovi FSR-a druženje su nastavili uz okrjepu u prostorijama samostana.