Budi dio naše mreže
Izbornik

Generalni tajnici europskih biskupskih konferencija posjetili zagrebačku katedralu i hodočastili u Mariju Bistricu

Zagreb/Marija Bistrica (IKA)

Generalni tajnici europskih biskupskih konferencija, u subotu 2. srpnja na kraju radnog dijela 49. redovitog godišnjeg susreta započetog 30. lipnja u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, posjetili su zagrebačku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava gdje su im dobrodošlicu poželjeli zagrebački pomoćni biskup i prepošt Prvostolnog kaptola mons. Ivan Šaško i rektor katedrale mr. Josip Kuhtić.

Biskup Šaško i kanonik Kuhtić najprije su pred ulazom pokazali vrhove tornjeva koji su skinuti nakon što je katedrala oštećena uslijed potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu kao i kamenje koje je palo s tornja katedrale. Spomenuli su i teška oštećenja koja je tom prigodom pretrpjelo zdanje Nadbiskupskog duhovnog stola, a čija je obnova u tijeku.

Ušavši u katedralu ispunjenu skelama i zatvorenu za liturgijska slavlja, generalni tajnici su izmolili molitvu blaženom Alojziju Stepincu pokraj njegova groba koji je također zaštićen. Upoznati su s poviješću katedrale i Zagrebačke nadbiskupije te razgledali katedralnu riznicu. Domaćini su istaknuli da se u ovoj katedrali, koja je tijekom svoje povijesti doživjela nekoliko potresa te obnavljana ili velikim dijelom iznova građena, oslikava ne samo povijest hrvatskog naroda nego i drugih, a posebno susjednih europskih naroda. S radošću su istaknuli pastirske pohode svetog pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. Kazali su također da je katedrala poznata po brojnim svakodnevnim ispovijedanjima vjernika koji dolaze ne samo iz grada Zagreba nego i šire.

Generalni tajnici su potom razgledali stari dio grada i vidjeli najvažnije državne i gradske institucije s crkvom Sv. Marka te molili pred slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba.

Generalni tajnici su potom hodočastili u Hrvatsko nacionalno svetište u Mariju Bistricu. Dobrodošlicu im je poželio župnik i čuvar svetišta preč. Domagoj Matošević. Kazao je da se u svetištu tih dana nalaze vjernici grada Varaždina na svom 333. zavjetnom hodočašću. Protumačio je generalnim tajnicima da zavjetni kip Majke Božje Bistričke datira iz 15. stoljeća te pripada nizu crnih Madona i iznio neka razmišljanja o razlozima prikazivanja Majke Božje u crnoj boji. Istaknuo je i da je 3. listopada 1998. papa Ivan Pavao II. pohodio Mariju Bistricu i proglasio blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca koji je često hodočastio u to svetište.

Generalni tajnici su pred zavjetnim kipom Majke Božje Bistričke otpjevali „Salve Regina“ te molili u tišini, a potom je zajedno izmolili Večernju iz Božanskog časoslova.

Generalni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija preč. Martin Michalíček zahvalio je preč. Matoševiću i darovao mu sliku na kojoj se nalaze najvažnija europska Gospina svetišta među kojima i svetište Majke Božje Bistričke.