Budi dio naše mreže
Izbornik

Glas Koncila objavio knjigu o teologiji i značenju ikone

Zagreb (IKA)

„Ikona Boga nevidljivoga“ autora Krunoslava Kolara, svećenika Zagrebačke nadbiskupije, nova je knjiga objavljena u izdanju Glasa Koncila.

Djelo donosi uvod u teologiju ikone s naglaskom na teološko iščitavanje ikone Krista Pantokratora. Iako je bizantska tradicija dio sveopće Crkve te je prisutna i na hrvatskim prostorima, dosad na hrvatskom jeziku nije postojalo sustavno djelo koje bi se bavilo teologijom i značenjem ikone. Stoga knjiga nadopunjuje praznine koje su postojale o toj tematici.

Uz temeljni pregled teologije ikone donosi najiscrpniji i najopširniji dosad objavljeni prikaz teološkog iščitavanja najprisutnijega ikonografskog prikaza – ikone Krista Pantokratora. Knjiga daje golem doprinos ne samo hrvatskoj teološkoj literaturi nego teologiji uopće.

Ikona je sveti prolaz kroz koji čovjek ulazi u odnos s nevidljivom, duhovnom stvarnošću koja u ikoni poprima svoju vizualizaciju. Ona nije tek puki religijski ukras; ona je zapis otajstva vjere pomoću boje. Ikona je bogoslužni predmet koji uči pravovjerju te omogućava odnos s likovima koji uživaju blagodat vječnosti s Bogom, što je životni cilj svakoga kršćanina.

Upravo iz te perspektive nova knjiga vlč. Kolara želi ikonu približiti svim kršćanima, bez obzira na denominaciju i obrednu tradiciju, da bi ju s obzirom na teološki značaj prihvatili kao svoju.