Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa Karmelska proslavljena na Stupu

Sarajevo (IKA)

Jedina zajednica karmelićanki koja djeluje u BiH, ona u sarajevskom naselju Stup, proslavila je u nedjelju, 16. srpnja zaštitnicu samostana – Gospu Karmelsku, objavljeno je na portalu Nedjelja.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, uz koncelebraciju šestorice svećenika među kojima je bio i dekan Sarajevskog dekanata, župnik sa Stupa preč. Miroslav Ćavar.

Pjevali su mladi Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup, a misa je, kao i prethodnih godina, okupila brojne vjernike.

Po završetku euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno uz obiteljski stol u prostorijama samostana.

Sestre i vjernički puk za proslavu Gospe Karmelske pripremali su se misama devetnicama te intenzivnije trodnevnicom, a prije misa obavljana je pobožnost Blaženoj Djevici Mariji.

Sarajevski karmel kanonski je utemeljen 23. listopada 2000., a prva misa u privremenoj kapeli slavljena je 6. studenoga iste godine. Na blagdan Gospe od brda Karmela, 16. srpnja 2006. zatvorena je klauzura samostana, a godinu kasnije upriličena je svečana posveta crkve i oltara.

Danas u samostanu boravi sedam sestara koje, uz svakidašnje kućanske poslove (kuhanje, pranje, šivanje, rad u vrtu) izrađuju i škapulare i Agnus Dei kako bi se mogle uzdržavati.