Budi dio naše mreže
Izbornik

Gračišće proslavilo svetkovinu svojih nebeskih zaštitnika

Gračišće (IKA)

Gračišće, mjesto u Pićanskom dekanatu, proslavilo je u nedjelju 20. lipnja svetkovinu svojih nebeskih zaštitnika – sv. Vida, Modesta i Krescencije.

Blagdansku euharistiju predslavio je župnik pulske katedralne župe vlč. Rikard Lekaj, a suslavio je župni vikar vlč. Filip Celent. Ove godine je uoči blagdana po prvi put nakon duljeg vremena održana trodnevna duhovna priprava koju su predvodili vlč. Maksimilijan Buždon, vlč. Mladen Pranjić i vlč. Carlos Arturo Fonseca Farfan. Uvodni pozdrav okupljenima izrekao je vlč. Celent.

U homiliji vlč. Lekaj istaknuo je da je milost imati za župne zaštitnike mučenike, velike svjedoke vjere. Podsjetio je ukratko na životopis sv. Vida, sina bogate obitelji iz mjesta Mazara del Vallo na Siciliji, koji je otišao iz obiteljskog doma jer je njegov otac tražio da se odrekne vjere. Njegova je vjera bilo toliko čvrsta već u dječačkoj dobi. Bilo je to u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana. Zajedno s njime mučeništvo su podnijeli njegov učitelj sv. Modest i sv. Krescencija koji su se brinuli o njemu.

Poruka sv. Vida, koji je iz vjernosti prema Kristu dao život govori nam da se ne damo zavesti duhom ovoga svijeta, koji želi čovjeka udaljiti od Boga. Govoreći o ulomku iz Evanđelja po Marku u kojem Isus stišava nemirno more, vlč. Lekaj je istaknuo da su se učenici u strahu za vlastiti život obratili Isusu da ih spasi. Obraćaju mu se s pitanjem: „Učitelju zar ne mariš što mi ginemo?“, i mi se često u životnim problemima na taj način obraćamo Bogu, gotovo ljutito, kada životni problemi počnu udarati lađu našega života poput oluje. U tim nam trenutcima trebaju biti uzor sveci poput Vida, Modesta i Krescencije koji su, dok su podnosili mučeništvo bili mirni jer su bili zagledani u Krista. Moramo vjerovati da je jedini koji ima moć smiriti oluje našega života Isus Krist, istaknuo je propovjednik.

Današnji čovjek, umjesto da se uzda u Krista, traži pomoć kod raznih krivih bogova. U svom životnim problemima trebamo se jednostavno vratiti Kristu, naglasio je vlč. Lekaj. Potaknuo je okupljene da, uz sve svoje osobne nakane, toga dana mole i za dar vjere, koju Krist daje preko Crkve, sakramenata i molitve. Na kraju homilije nadodao je da i današnje vrijeme ima svoje mučenike koji su položili svoj život iz vjernosti prema Isus Kristu, poput našeg bl. Miroslava Bulešića.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.

Misa je održana na otvorenom, nadomak zvonika pod širokim krošnjama stabala, u dvorištu crkve, iz kojeg se na sve strane pruža pogleda na okolne srednjevjekovne gradiće kojima dominiraju pitoreskni zvonici, koji svjedoče tisućljetnoj vjerničkoj tradiciji toga kraja.

Nakon mise zajedništvo je nastavljeno druženjem.

Župa Gračišće osnovana je oko 1000. godine. Sadašnja crkva sv. Vida u Gračišću sagrađena je u 18.  stoljeću, a 30 metara visok zvonik ondje stoji još od 13. stoljeća. U Župi se čuva arhiv od 1667. godine, a u matičnoj knjizi krštenih iz 17. stoljeća pronađeni su glagoljski ostrišci.

Župa Gračišće s tek nešto više od 1000 stanovnika ima čak 11 crkvica, od kojih se neke u malenoj starogradskoj jezgri nalaze doslovno jedna nadomak drugoj.