Budi dio naše mreže
Izbornik

Grad Karlovac donio odluku o sufinanciranju kipa sv. Josipa ispred Nacionalnog svetišta

Karlovac (IKA)

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić uručio je u četvrtak 6. lipnja rektoru Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antunu Senteu odluku o sufinanciranju brončanog kipa sv. Josipa koji će biti postavljen u dvorištu ispred svetišta.

Nakon pristiglih prijedloga, odbrana je ideja akademskog kipara Vida Vučka za koju se odlučilo 90% upitanih hodočasnika, među kojima su i svećenici i umjetnici.

Nakon upućene molbe, Grad Karlovac odlučio je sufinancirat izradu kipa u iznosu od pedeset tisuća eura.

Vid Vučak pristupit će izradi makete kako bi se moglo realizirati uređenje postolja te postavljanje kipa u visini između 2,20 i 2,50 metara. Uređenje okoliša kipa uključivat će prostor za paljenje zavjetnih svijeća.

Ovim činom sufinanciranja Grad Karlovac želi doprinijeti razvoju vjerskog turizma unutar ukupne turističke ponude Karlovca. Poznato je da je samo prošle godine Nacionalno svetište svetog Josipa primilo više od osamdeset tisuća hodočasnika, a ove će godine do sada ga je posjetilo oko četrdeset i pet tisuća.

Gradonačelnik Mandić rekao je da je svetište sv. Josipa, zaštitnika grada Karlovca, Karlovačke županije i domovine Hrvatske, postalo je prepoznatljivo ne samo kao mjesto posjeta vjernika i turista, već i centar kulture. „O tome svjedoče izložbe mnogih umjetnika prezentirane u prostorima Galerije Svetišta Martin Borković. Stoga je razumljivo da Grad Karlovac podržava mnoge aktivnosti od društvenog značenja Nacionalnog svetišta sv. Josipa. Uvjeren sam da će ovaj kip, koji simbolizira život i obitelj, biti inspiracija svima koji posjećuju Karlovac i Nacionalno svetište svetog Josipa“, poručio je.

Rektor Sente je zahvalio Gradu na potpori te najavio da će i Nacionalno svetište uložiti preostali novac koji je potreban za izradu kipa. „Iako je ovo svetište sv. Josipa, na ovaj način želimo obitelj staviti u središte. Dakle, i ženu i dijete, baš u ovoj razigranoj, veseloj i zajedničkoj pozi. Vjerujem da će ovo biti novo mjesto za selfije, da će se Karlovac prezentirati kroz ovaj kip koji će biti izrađen od bronce, u visini 2,20 – 2,50 metara, smješten na postolju, ispred kojeg će biti moguće paljenje svijeća. Moći će se doći do njega i dodirnuti ga, pa će, vjerujem, poput kipa sv. Grgura Ninskog, biti obilježen dodirima ljudi, tim više što će podno kipa biti natpis Zaštitnik Grada“, izjavio je.

Brončani kip prikazuje sv. Josipa u sredini kako drži dijete Isusa, a u pozadini je Blažena Djevica Marija.