Budi dio naše mreže
Izbornik

HKLD: Pravo na priziv savjesti ne može ničim biti dovedeno u pitanje

Zagreb (IKA)

Hrvatsko katoličko liječničko društvo oglasilo se 26. studenog priopćenjem za javnost u povodu prava na priziv savjesti magistara farmacije. Priopćenje, kako navode, upućuju zbog "netočnih i nepotpunih informacija oko prava na priziv savjesti magistara farmacije, te neinformiranim i grubim napadima na farmaceutsku struku, kao i nedostatkom pravodobne reakcije od nadležnih institucija".

Priziv savjesti temeljno je ljudsko pravo i ne može ničim biti dovedeno u pitanje, podsjećaju u priopćenju hrvatski katolički liječnici. Ističu kako je to pravo definirano Ustavom Republike Hrvatske te je kao osnovno ljudsko pravo sastavni dio slobode mišljenja. Priznato je i na međunarodnoj razini, pa se u praksi ostvaruje u većini država svijeta. Pravo na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika (s posebnim naglaskom na magistre farmacije) uz hrvatski Ustav štite i: Opća deklaracija o ljudskim pravima, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini, Zakon o ljekarništvu, te Kodeks ljekarničke etike i deontologije, ističu katolički liječnici.

„Hrvatski katolički liječnici zato pokušaje ograničavanja tog prava (u ovom slučaju ljekarnika) smatramo potpuno neprimjerenim, osobito u vremenima kad se toliko zagovaraju osobne slobode i različita prava. HKLD se odlučno protivi bilo kakvom pokušaju da se priziv savjesti na bilo koji način ograniči, relativizira ili okarakterizira kao problem pojedinca i tako neizravno prijeti svakome tko želi iskoristiti to pravo. Ovim putem pružamo punu podršku kolegama u ostvarivanju prava na priziv savjesti, te pozivamo institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma”, stoji u priopćenju.

Priopćenje potpisuju predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica i mag. pharm. Marija Benković.