Budi dio naše mreže
Izbornik

HKR-ova urednica Snježana Kirinić Grubić dobila nagradu za dostojno izvještavanje o siromaštvu

Zagreb (IKA)

Urednica na Hrvatskom katoličkom radiju Snježana Kirinić Grubić primila je u petak 7. svibnja nagradu „Svjetionik“ koju za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj dodjeljuje Hrvatska mreža protiv siromaštva.

Snježana Kirinić Grubić nagradu je dobila za radijsku emisiju Na valovima dobrote – Pomoć udruge „Savao“ beskućnicima Grada Zagreba.

„Ono što nagradu čini posebnom je žiri sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva (nezaposleni mladi, samohrani roditelji, beskućnici, korisnici socijalnih usluga…) koji se u izboru najboljih radova vodi okvirnim smjernicama“, pojasnili su iz HMPS-a. Mreža „nagradom promiče izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva koje može rezultirati konstruktivnim rješenjima za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj“.

HKR-ova urednica Snježana Kirinić Grubić nagradu Svjetionik primila je online

„Jako sam ponosna na nagradu i mnogo mi znači zato što su među prijavljenim emisijama moju odabrale upravo osobe s iskustvom siromaštva“, rekla je urednica Kirinić Grubić za IKA-u.

Ispričala je i kako je nastala emisija za koju je nagrađena. „Cijela emisija snimljena je na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Naime, odazvala sam se pozivu na nesvakidašnju rođendansku proslavu tajnika udruge „Savao“. On je slavio svoj 30. rođendan sa svojim prijateljima članovima udruge i onima koji mu nemaju čime uzvratiti. Svi oni ugradili su se u jednu lijepu priču o dobroti, a dobrota je znati prepoznati Isusa u svakom čovjeku“, istaknula je.

„Važno je o ovakvim stvarima govoriti našim mladima jer na taj način gradimo društvo osjetljivo za ljude u potrebi. Sve što činimo, činimo iz ljubavi, s Bogom na prvom mjestu, i tako uspjeh ne može izostati“, zaključila je nagrađena Snježana Kirinić Grubić.

Iz HMPS-a su poručili da „naziv ‚Svjetionik‘ ukazuje na važnost medijskih priloga koji su – osim što rasvjetljuju pojedine životne priče i prikazuju realan kontekst u kojem se određeni fenomeni odvijaju – usmjereni na sustavna rješenja problema siromaštva i utjecaj na donositelje odluka. Do sada smo se uvjerili da nagrada ‚Svjetionik‘, iako simbolična, novinarima mnogo znači te ih motivira za kvalitetnije istraživačko novinarstvo. Osim važnosti nagrade za novinare, sudjelovanje članova žirija u procesu ocjenjivanja novinarskih radova također je od velike važnosti. Uključivanjem osoba s iskustvom siromaštva u društvenu zajednicu te procese odlučivanja, čak i na ovoj razini, potičemo njihovo osnaživanje“.

Nagrada se dodjeljuje u okviru međunarodnog projekta koji HMPS provodi u partnerstvu  s organizacijama iz Austrije, Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Rumunjske, te uz financijsku potporu ERSTE Zaklade. Nagrada se dodjeljuje petu godinu zaredom.

Predstavljanje dobitnika održano je putem platforme Zoom. Uz to, održana je i rasprava o doprinosu medija za kvalitetnije izvještavanje o siromaštvu.