Budi dio naše mreže
Izbornik

HKS obilježio Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Zagreb/Vukovar (IKA)

Studenti i djelatnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata u srijedu 16. studenoga u Zagrebu i petak 18. studenoga u Vukovaru.

U srijedu je u sveučilišnoj kapelici služena misa za sve žrtve Domovinskog rata. Misno slavlje predvodio je sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić u koncelebraciji s doc. dr. Odilonom Singbom. U svojoj je propovijedi sveučilišni kapelan istaknuo tri važne odrednice povezane uz sjećanje na žrtve Domovinskog rata: bol za sve proživljeno, ljubav za Domovinu i brata čovjeka te ponos koji poziva na trajno sjećanje da se žrtve nikada ne zaborave. Nakon mise ispred glavnog ulaza uslijedio je program uz prigodnu molitvu i paljenje svijeća čime je odana počast svim stradalnicima. Tom prigodom studentice Odjela za komunikologiju Kristina Ruf, Ariela Matić i Karla Matković, članice Čitateljskog kluba, recitirale su pjesmu „Vukovar je živa rana“ autorice Liliane Radobuljac.

U večernjim satima u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica u Velikoj dvorani HKS-a održana je večer posvećena Gradu Vukovaru i predstavljen znanstveno-izdavački projekt Herojski Vukovar: povijest grada i život Vukovarki i Vukovaraca tijekom 30 godina (1991.-2021.). Kao dio projekta izdana je knjiga „Herojski Vukovar“ u dva sveska. U prvoj knjizi govori se o pripremi i provedbi velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine i ogromne posljedice agresije, dok se u drugoj knjizi govori o srpskoj okupaciji Vukovara od 18. studenoga 1991. do kraja 1995., mirnoj reintegraciji u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske od 1996. do 1998., povratku prognanika u Vukovar, saniranju posljedica velikosrpske oružane agresije i obnovi grada te gospodarskom i društvenom razvoju Vukovara od 1998. do 2021.

Predstavljanju su prisustvovali mnogi uglednici iz političkog, znanstvenog, društvenog života Hrvatske. Uvodnu riječ održao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, dok su o knjizi govorili prof. dr. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, izv. prof. dr. Ivica Miškulin s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Ana Holjevac Turković i prof. dr. Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Ante Bičanić iz Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica.

Na sam Dan sjećanja, u petak 18. studenoga 2022.,  Uprava, profesori i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta uputili su se u Vukovar gdje su bili nazočni obilježavanju 31. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu te su nakon prigodnog programa u dvorištu Nacionale memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ prošli u koloni sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem su sudjelovali na misi i upalili svijeće za sve žrtve.