Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće sestara služavki Maloga Isusa u svetište Gospe Sinjske

Sinj (IKA/TU)

Sestre služavke Maloga Isusa Splitske provincije sv. Josipa hodočastile su 18. studenog 2023. Gospi Sinjskoj pod vodstvom provincijske glavarice s. Terezije Pervan.

Bila je to duhovna obnova za sestre koje planira provincijsko Vijeće za duhovnost i Stadlerovu baštinu. Utemeljitelj Stadler također je bio hodočasnik tog svetišta 1898. godine.

Pri dolasku u svetište Gospe Sinjske sestre su imale mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi.

Nakon osobnog sabiranja i pozdrava Majci milosti u crkvi, nastavljen je predviđeni duhovni program. Sestra Dolores Brkić izložila je duhovnu meditaciju o zahvalnosti što je pratila i prigodna pjesma. Uslijedila je molitva Gospine krunice, povezujući svako otajstvo sa svrhom obnove, konkretnim životom i značajnim danom za Domovinu i mir u svijetu. Meditacije je pripremila s. Dolores a desetice molile sestre iz više zajednica: s. Brigita Rojnica, s. Vlasta Tadić, s. Marina Žuljević, s. Antea Šarolić i s. Martinka Bosančić.

Zatim se prisutnim sestrama obratio župnik fra Antonio Mravak te ih kratko uveo u povijest svetišta te biranim riječima još više približio duhovno značenje i čudesnost svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Uslijedila je misa koju je predslavio gvardijan svetišta fra Marinko Vukman.

Za orguljama bila je s. Eduarda Marić, a pjevale su sestre. Misna čitanja čitale su s. Tajana Andrle i s. Marina Mužinić.

Fra Marinko posebno je u svojoj propovijedi izložio Elizabetin i Marijin lik kod pohoda te naglasio svrhu blagoslova. Istaknuo je ime služavke Malog Isusa, kako je red nazvao sluga Božji Josip Stadler. I njima je poziv „ žuriti u gorje“, pomagati potrebitima, malenima, bolesnima, tužnima…

„Svjedok sam mnogih vaših djelotvornih pomaganja. Neka vas Mali Isus i dalje čuva i blagoslovi u vašem pozivu”, kazao je fra Marinko. Na kraju mise izmolili su posvetnu molitvu Gospi.

Sestre su pogledale franjevački muzej, osobno još molile pred čudotvornom slikom Majke Božje, a zatim su se uputili u Zasiok u Župu sv. Ivana Krstitelja. Pred crkvom ih je dočekao župnik don Josip Bečić koji je ujedno župnik Župe Male Gospe u Biteliću. U crkvi je kratko rekao o svojim župama i raseljenosti nakon Domovinskog rata jer su crkve bile zapaljene. Sestre su posjetile i obližnju terapijsku zajednicu ovisnika.

Nadalje, redovnice su posjetile crkvu Male Gospe u Biteliću. Došli su i vjernici župe, djeca i mladi.

Provincijalka s. Terezija uz pozdravnu i zahvalnu riječ župniku i svima nazočnima, kazala je da nisu bez razloga došli u tu župu. „Naime devet naših sestara bilo je iz ove župe. Htjeli smo večeras s vama moliti časoslov moleći za vas, nova zvanja i našu Domovinu, posebno danas s vama zapaliti svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje“. Također je približila družbu i slugu Božjeg Josipa Stadlera.