Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika iz Čepina na Plehan

Plehan (IKA)

Četrdesetak vjernika Župe Uskrsnuća Kristova i Župe Duha Svetoga iz Čepinu kod Osijeka hodočastilo je u subotu 3. lipnja u samostan i istoimenu Župu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Misno slavlje predvodio je župnik tih župa vlč. Đurica Pardon.

Uz gvardijana fra Antu Tomasa, suslavio je župni vikar fra Mato Vincetić. Na misi se posebno molilo za duhovna zvana te za pokojnog fra Božu Lujića, svećenika Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji je prije godinu dana pokopan na fratarskom groblju na Plehanu. U propovijedi je vlč. Pardon svojim župnim suradnicima, kao i suradnicima plehanske župe, posvjestio da je njihov poziv da svjedoče drugima.

„Stekavši uvid koji nam Bog daje, mi smo pozvani svjedočiti u našim župnim zajednicama. Ne smijemo se nehajno odnositi prema pozivu koji nam je Bog namijenio. Ne smijemo dozvoliti da nam poput farizeja srce bude zatvoreno te ne govorimo o onome što je naša dužnost i obveza. Mi znamo gdje je izvor našega života. Isus i nas danas pita kakav je naš stav prema tajnama vjere, što mi svjedočimo? Mi kršćani ne smijemo ljudima ugađati niti se svima svidjeti, nego smo pozvani biti jasni i istiniti kao što je to mudrost. Pozvani smo biti čvrsti i stabilni kao što je čvrsta i stabilna Božja riječ. Vi ste suradnici zajedno s nama svećenicima pozvani biti oštar mač koji naviješta Evanđelje i koji uvijek svjedoči istinu“, rekao je, između ostaloga, župnik Pardon.

Iskazao je radost što je na Plehanu zajedno s domaćim franjevcima i povratnicima slavio misu te svojim župljanima poželio da njihovo putovanje tim ratom opustošenim krajem bude svojevrsna duhovna obnova, u kojem će se međusobno zbližiti i probuditi svoju vjeru, kako bi svoju služba u župnoj zajednici vršili čvrsto, sigurno, stabilno, zauzeto i gorljivo bez obzira koliko se kome svidjelo ili ne.

Posvjestio im je da budu ponosni što je njihove župe pohodio sada sveti papa Ivan Pavao II. te da ih i to obvezuje da mole kako bi one bile župe života, rasta, napretka te svjedočanstva evanđelja i vjere. Hodočasnici su svoj dar prikupljen na milostinji namijenili za izgradnju i brigu oko vjerskog kulturnog središta Plehan.

Zahvalio je im na kraju i gvardijan fra Anto Tomas na dobroti i ljubavi koju čine za njegovo malo stado povratnika, koje on naziva apostolima mira i dobra, na brizi za cijeli taj kraj, napose za Plehan oko kojega se on već godinama trudi da opet bude, kao što je to prije rata bio, vjersko kulturno središte.