Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije bl. Alojziju Stepincu u Krašić i zagrebačku katedralu

Zagreb (IKA )

Ove godine navršava se 20. obljetnica drugoga pastoralnog pohoda pape sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj kada je posjetio Split i Solin, a prije toga u Mariji Bistrici proglasio blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca. Želeći izraziti zahvalnost Bogu za dar mučeništva i primjer svjedočanstva vjere i kršćanske ljubavi blaženog Alojzija u teškim vremenima te moliti za njegovo skoro proglašenje svetim, Splitsko-makarska nadbiskupija organizirala je hodočašće u njegovo rodno mjesto Krašić te u Zagrebačku katedralu gdje je blaženikov grob.

Nekoliko tisuća hodočasnika predvođenih svojim duhovnim pastirima, redovnici i redovnice, bogoslovi i kandidatice u subotu 13. listopada tijekom jutra pristizali su u Krašić gdje ih je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva dočekivao mons. Zlatko Koren, povjerenik za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije, kao i umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac koji je rodom iz obližnjeg mjesta te je kao sjemeništarac imao prigodu u Krašiću susretati Stepinca kada bi mu nosio poštu. Upoznavši ukratko hodočasnike s Stepinčevim životom, posebno njegovim posljednjim danima u Krašiću, mons. Koren predvodio je molitvu za Stepinčev zagovor u današnjim potrebama hrvatskog naroda i za njegovo skoro proglašenje svetim. Uslijedilo je razgledavanje kuće u kojoj je zagrebački nadbiskup boravio nakon što su ga komunističke vlasti u montiranom procesu osudile na kućni pritvor.

Nakon pohoda Stepinčevu rodnom mjestu hodočasnici su krenuli prema Zagrebu, gdje je u katedrali svečano euharistijsko slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. U koncelebraciji bili su postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović te brojni svećenici. Dobrodošlicu mons. Barišiću i svim vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije uime kardinala Josipa Bozanića i čitave Zagrebačke nadbiskupije, uputio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. „Svjedočanstvo vjere, sigurna nada i ljubav prema Gospodinu i Crkvi u vašem je hodočašću ponovo očitovala ljepotu našeg katoličkog zajedništva. Puno je poveznica između nadahnuća koji sežu u početke kršćanstva u našem narodu – blaženika iz Dalmacije i Splita, i bl. Stepinca koji je čuvao to blago braneći istinu i ljubeći svaki hrvatski kraj i čitavu Crkvu. To je samo dio zlatne niti svetosti koja veže vašu mjesnu crkvu i Zagrebačku nadbiskupiju“, kazao je.

U homiliji nadbiskup Barišić govorio je o bl. Alojziju, istinskom čovjeku i istinskom kristolikom svećeniku, ljubitelju svog naroda i svakog čovjeka, duhovnoj i moralnoj vertikali, temelju i usmjerenju naše budućnosti. „Providnost nam je bl. Alojzija dala u najtežim vremenima naše povijesti. Za svojeg života prolazio je kroz mnoge nevolje, a snagu i utjehu nalazio je u Kristu Gospodinu. Život bl. Alojzija Stepinca bio je prožet patnjom i trpljenjem, oduzetom slobodom i lažnim optuživanjem, ali je prije svega i najdublje bio satkan od snažnih niti vjere koja je nadživjela i pobijedila svaku prolaznu poteškoću i muku“. Istaknuo je da su snaga njegove vjere i opredjeljenje za Gospodina, kao i blagost i ljubav prema bližnjima, osobito došli do izražaja u suprotstavljanju podivljalim ideologijama prije, za vrijeme i poslije rata. U tim teškim i tamnim vremenima, u cijeloj Europi, rijetko se tko tako odvažno suprotstavljao trima bezbožnim ideologijama, kao blaženi Alojzije Stepinac. „Stepinac je ljubio svoj Hrvatski narod i ponosio se time, ali dok je naglašavao kako je grijeh biti ravnodušan prema svome narodu, istovremeno je snažno zagovarao i poticao na ljubav prema bližnjemu, prema čovjeku, bez razlike kako se zvao, kako je izgledao i od kuda je došao. U ovim izvanredno teškim vremenima i prilikama ovako se mogao ponašati samo onaj koji je i u svojem svakodnevnom monotonom životu, tj. i u malim stvarima, bio velik“.

Prisjećajući se nedavno održanog Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu podsjetio je kako je i Stepinac uočavao svu obiteljsku stvarnost i problematiku te je često upućivao snažan apel svakoj obitelji u kojem poziva na ponovni povratak obiteljskoj molitvi u kojoj vidi snažnu obranu obiteljskog zajedništva i suživota. Okupljenim vjernicima mons. Barišić je spomenuo i Stepinčev medaljon koji je šezdesetih godina zbog straha bio bačen na splitsko smetlište, no zahvaljujući pobožnom radniku ipak spašen i sačuvan do današnjih dana. „Ovaj Stepinčev medaljon nosi u sebi svu simboliku i stvarnost ne samo odbačenosti lika i djela zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, nego i pokušaj zatiranja naše povijesti, identiteta i moralno – duhovnih vrednota hrvatskog naroda. Doista, blaženi Alojzije Stepinac je zlato za sva vremena, zlato i za vječnost! Ako ovo zlato nije moglo poništiti nikakvo blato, vjerujemo da ga ne mogu promijeniti ni obezvrijediti ni ideološka mišljenja, ni političke magle, ni diplomatska prašina“, naglasio je.

Nadbiskup Barišić homiliju je završio riječima: „Draga braćo i sestre, danas hodočastimo ovom našem zlatu, blaženom Alojziju Stepincu, koji nam snažno progovara o istinskom bogoljublju, čovjekoljublju i domoljublju. Kod njega nema pretvaranja. On je isti i u kući i u javnosti, u zatvoru i na oltaru, u malim stvarima i velikim životnim odlukama. Njegova vjernost Bogu i ljubav prema svakom čovjeku nije podijeljena na određene trenutke, već je cjelovita i vječna. Neka nas duh i snaga našeg blaženika prosvijetli, pročisti, ohrabri i učini istinskim Kristovim svjedocima. Nadahnuti blaženikovim primjerom i zagovorom, hodočastimo ovom zemljom njegovim geslom ‘U tebe se Gospodine uzdamo!’ Blaženi Alojzije, moli za nas!“

Pred kraj misnog slavlja nadbiskup Barišić je na grobu bl. Alojzija Stepinca predvodio molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Splitsko-makarska nadbiskupija bl. Alojziju Stepincu je kao zavjetni dar donijela Oratorij mo Šime Marovića na tekst dr. Ante Mateljana „Slobodan u Istini – bl. Alojzije Stepinac“. Na početku ove svečane praizvedbe koja je zatim održana u zagrebačkoj katedrali okupljeni vjernički puk pozdravio je mons. Vidović. „Kao Crkva koja na svom putu nailazi na tame i poteškoće potrebni smo jasnih putokaza koji su prepoznatljivi, zemljani, ali ne okovani zemaljskim već usmjereni ka nebesima. U našoj domovini ima mnogo takvih znakova, a među njima i kardinal Alojzije Stepinac kojeg je sv. Ivan Pavao II. pred 20 godina u Mariji Bistrici proglasio blaženim i kojeg je nazvao ‘najsvetijim likom hrvatskog naroda’. Pred nas se stoga stavlja odgovornost za ispravnim i neumornim nasljedovanjem toga najsvjetlijeg putokaza“. Kazao je kako je mjesna crkva Splitsko-makarska došla u blaženikovu katedralu kako bi, slijedeći njegov primjer, svjetlila svijetu, kako bi zahvalila Bogu za dar života, mučeništva i svetosti kojom je uzljubio Crkvu u Hrvata po bl. Stepincu, te kako bi molila za njegovo proglašenje svetim.

Oratorij za soliste, mješoviti zbor, orkestar i orgulje djelo je skladatelja maestra Marovića, kapelnika stolne crkve Sv. Dujma u Splitu, koji je ujedno i ravnao praizvedbom, dok tekst oratorija potpisuje dr. don Ante Mateljan. Kao solisti nastupili su Marija Bubić-Jaman, sopran; Ana Ticl, sopran; Vinko Maroević, tenor i Goran Velić, tenor. Zborske dionice izveli su Mješoviti zbor Splitske katedrale i župe Gospe Fatimske – Split-Škrape, dok je na orguljama bio maestro don Ivan Urlić. Oratorij se sastoji od prologa, tri središnja djela i epiloga, a prolazi blaženikov život od biskupskog imenovanja preko njegovog poslanja obilježenog trpljenjem do svečane beatifikacije.

Ključne riječi:
nadbiskup Marin Barišić