Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskupsko sjemenište i NKG u Splitu svečano proslavili Blagovijest – Dan sjemeništa i Dan škole

Split (IKA/TU)

Nadbiskupsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ u Splitu svečano su 8. travnja 2024. proslavili svetkovinu Blagovijesti – Dan sjemeništa i Dan škole.

Slavlje mise u velikoj sjemenišnoj kapeli predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Suslavili su ravnatelj NKG-a don Josip Dukić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije i predsjednik Školskoga odbora NKG-a don Nediljko Ante Ančić, prodekan za znanost Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu don Ivan Bodrožić, ravnatelj sestrinske Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Joško Kodžoman, ravnatelj bogoslovije don Vedran Torić i ostali svećenici.

Prije mise ravnatelj Dukić, pozdravljajući sve nazočne, prisjetio se svih bivših, živućih i pokojnih, ravnatelja, odgojitelja, profesora, djelatnika, kao i svih dragih prijatelja sjemeništa i gimnazije.

Mons. Barišić homiliju je započeo riječima da je Navještenje Gospodinovo najveći „breaking news“ svih vremena. Ta „udarna vijest“ je uvijek aktualna i nikada ne odlazi u zaborav. Na tu „udarnu vijest“ nas podsjećaju zvona svih crkava diljem svijeta triput na dan u molitvi „Anđeo Gospodnji“.

Bog želi da čovjek daruje, poput Marije, svoju slobodu, volju, ljubav, a ne samo prinose i paljenice, kako stoji u liturgijskim čitanjima. Po otajstvu utjelovljenja čovjek u sebi nosi sličnost s Marijom, ali i sličnost s Kristom. Ako poput Marije Bogu izrečemo svoje „da“, onda i mi postajemo oni koji nose Krista u sebi – istaknuo je umirovljeni nadbiskup.

Krist otajstvom utjelovljenja približava još jače Boga čovjeku. Po tom otajstvu i izlijevanjem Duha Svetoga postajemo Djeca Božja, odnosno Kristovi braća i sestre. Mons. Barišić istaknuo je da trebamo postati svjesni da imamo privilegiju Boga zvati Ocem.

Svaki čovjek je originalan i neponovljiv, istaknuo je mladima. „Originali smo Božji, ali često od sebe radimo kopiju“, kazao je. Po nama Krist želi biti prisutan u ovomu svijetu, a to otajstvo Kristova utjelovljenja po nama se možemo ostvariti jedino ako smo originali.

Na kraju homilije nadbiskup Barišić, obraćajući se mladima, ohrabrio ih je da u svojem dijalogu s Gospodinom izgovore i svoj osobni „da“, ne samo riječima, već svojim razumom, voljom, srcem , osjećajima.

Pjevanje tijekom misnoga slavlja predvodio je školski mješoviti zbor te Zbor bogoslova pod ravnanjem prof. Andrije Akrapa uz orguljsku pratnju s. Lidije Bernardice Matijević.

Poslije mise u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održana je tradicionalna svečana akademija uz bogati glazbeni te dramsko-scenski program koji su pripremili učenici NKG-a „Don Frane Bulić“.

Poslije zajedničkog ručka, na sjemenišnom vanjskom igralištu pred punim gledalištem održana je revijalna nogometna utakmica između momčadi Nadbiskupijske klasične gimnazije i momčadi splitskih bogoslova.