Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije: Osobna duhovnost, molitva i briga za siromašne poruke su Asiza

Asiz (IKA)

U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije boravili su u Asizu, gradu sv. Franje i sv. Klare.

Vjeroučitelji su se nakon doručka i uvodnih riječi fra Domagoja Runje uputili u baziliku Gospe od Anđela. Potom su ispred desnog oltara, pod velikim križem, upalili svijeće za sve one koji nisu mogli doći, za svoje potrebe i zahvale. Potom su obišli Franjin vrt i jaslice.

Uputili su se zatim do crkve sv. Damjana. U toj crkvi u kojoj je četrdeset i dvije godine služila sv. Klara, vjeroučitelji su se prisjetili kao se upravo na tom mjestu davne 1205. godine dogodio Franjin susret s Raspetim koji je snažno utjecao na Franjino obraćenje. Nakon molitve vjeroučitelji su uz stručno vodstvo fra Domagoja Runje obišli cijeli samostan, oratorij, vrt, ali i mjesto preminuća sv. Klare.

Nakon podnevne pauze, vjeroučitelji su se uputili u baziliku sv. Klare Asiške, najvjernije učenice sv. Franje ili kako su je mnogi nazivali  „biljčice svetog Franje”. Ondje su se pomolili na grobu svetice koja je preminula 11. kolovoza 1253. godine. U toj bazilici, u pokrajnjoj kapelici čuva se i originalno raspelo iz crkve sv. Damjana pred kojim se sv. Franjo molio. Tu su vjeroučitelji i sami imali priliku moliti, a uz stručno vodstvo fra Domagoja slušali su i o freskama na zidu, o povijesti bazilike te o detaljima iz života sv. Klare.

Nakon bazilike sv. Klare, vjeroučitelji su se uputili prema bazilici svetog Franje. Ta je bazilika jedno od najvažnijih hodočasničkih mjesta u Italiji, a sastoji se od gornje i donje crkve te kripte s grobom sv. Franje. Obišli su donju i gornju baziliku, pomolili se pred grobom svetog Franje, slavili misu u kapelici svetog Bonaventure te se fotografirali pred bazilikom.