Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće župa Čerević, Beočin i Srijemska Kamenica u Voćin

Voćin (IKA)

Župe Srijemskog Podunavlja: Čerević, sv. Josip, zaručnik BDM, Beočin, sv. Barbara, djevica i mučenica i Srijemska Kamenica, Našašće Svetoga Križa zajedno sa svojim župnikom vlč. Lukom Ivkovićem, hodočastile su u svetište Gospe od Utočišta u Voćin u utorak 18. listopada.

Ivkovićem, hodočastile su u svetište Gospe od Utočišta u Voćin u utorak 18. listopada 2022.

Na hodočašće se krenulo u ranim jutarnjim satima. Na putu prema Voćinu, hodočasnici su stali u Novu Bukovicu kod župnika vlč. Dejana Ilića, prijatelja vlč. Luke Ivkovića i školskog kolege. Tako je vlč. Ilić prozborio nekoliko riječi o župi Uznesenja Blažene Djevice Marije i njenoj povijesti. Hodočasnici su imali prilike razgledati župni muzej u Novoj Bukovici te se okrijepiti pripremljenim pićem i hranom koju su pripremili domaći župljani i župnik. Uputivši se u Voćin, hodočasnici su pjevali Marijanske pjesme.

Došavši u Voćin župnik vlč. Ivan Ereiz ih je srdačno primio i uveo u Manju baziliku Gospe Voćinske kojom je proglašena 21. kolovoza 2022. godine te je prozborio o samom svetištu. Nakon toga uslijedila je misa koju je predslavio vlč. Ivković, dok su vlč. Ilić i vlč. Ereiz bili na raspolaganju za ispovijed hodočasnicima.

U kratkoj homiliji vlč. Ivković je napomenuo, osvrnuvši se na evanđeoski odlomak i blagdan sv. Luke koji se slavio toga dana, da svaki hodočasnik, svaki vjernik treba biti poput Marije i Luke evanđelista, otvoren za Božju riječ i neprestano slaviti Boga što je pogledao na neznatnost njihovu. Pri tome je rekao da treba uvijek i svagdje primati i težiti duhovnim darovima, ispovijedi i pričesti, jer preko njih se dolazi Bogu u ljubavi i međusobnom poštovanju. „Kao što je Luka bio otvorena srca te ga je Bog postavio za apostola i pisca Evanđelja i Djela apostolskih, tako svatko od nas treba dopustiti Bogu da preko naših misli, ruku i nogu, cijeloga bića, izvede čudesna djela da poput naše nebeske Majke Marije, ovdje Gospe Voćinske, možemo izgovarati Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelji što pogledan na neznatnost moju. Jer Velika nam djela učini Svesilni…’, rekao je vlč. Ivković.

Na kraju je nadodao: „Isus je izabrao drugu sedamdesetdvojicu učenika i poslao ih u gradove, dvojicu po dvojicu, da navještaju i budu svjedoci. I nas isto šalje da budemo njegovi svjedoci. I upravo ovo naše hodočašće, kao zahvalu što nas je Bog odabrao i poslao, treba nas snažiti da uspijemo ostvariti svoje krsno poslanje, da mi koji smo poslani među vukove, i svećenici i vjernici, budemo postojani u vjeri i navještaju i da ne dopustimo da nas Sotona svlada, jer imamo upravo ispovijed i euharistiju koja nas snaži u našem poslanju, imamo Evanđelja.“

Nakon misnog slavlja, koje su svojim pjevanjem uzveličali hodočasnici uz orguljašku pratnju Ivana Bera, uslijedio je ručak u Župnom pastoralnom centru te put u Požegu gdje su razgledavali pod stručnim vodstvom Biskupijski muzej i požešku katedralu. Na kraju putovanja uputili su se u Slavonski Brod kod prijašnjeg župnika, prečasnog Josipa Matanovića, u župu sv. Dominika Savija kako bi ga obišli i pozdravili.