Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće župljana Donjeg Lapca u obližnju Župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Boričevac

Boričevac (IKA)

Na 7. vazmenu nedjelju 24. svibnja župljani Donjeg Lapca hodočastili su u obližnju Župi Rođenja BDM u Boričevac, kojoj su mještani Donjeg Lapca pripadali do 2016. kada je osnovana župa Sv. Ivana Pavla II. Misu u 11 sati predvodio je župnik vlč. Dino Rupčić, a prije mise molila se Gospina krunica.


Župnik i župljani htjeli su ovim hodočašćem iskazati zahvalu Bogu za župu Boričevac iz koje je proizašla župa Donji Lapac, a koja je u svojoj povijesti pretrpjela progone, teške patnje i razaranje.

Još jedan povod današnjem hodočašću je bio sv. Ivan Pavao II. kome je posvećena lapačka župa:
“Ivan Pavao II. bio je marijanski papa, u prethodnom tjednu proslavili smo njegov stoti rođendan i tu proslavu htjeli smo zaključiti u župi Marijina rođenja”, naglasio je na početku svete mise župnik Rupčić.

U svojoj homiliji župnik istaknuo je da “danas stojimo na temeljima stare crkve u Boričevcu koja 1941. uništena, a mjesto je pretrpjelo raseljavanje”.
“Dok molimo za sve stradale u ovoj župi, molimo i za one koji su se utkali u temelje naše domovine Hrvatske kao i za naše branitelje. Na ovim temeljima moji časni prethodnici su pod kišobranom i na različite načine snalazeći se dijelili su svete sakramente. Danas, dodirujući ove kamene zidove naše crkve, dodirujemo povijest Boričevca koja je krvlju pisana. Kad su činitelji zla pomislili da su napokon iz Lapca i okolice iskorijenili Hrvate i katolike, Bog okreće novu stranicu povijesti. Uzima vas, dragi župljani, s rodne grude i dovodi vas u ovu dolinu. I vi se otišli pod kišom zla, ali se Bog brinuo da vas vodi i smjesti na novu grudu, kako bi se ovdje ponovno upalilo svjetlo vjere koje su vam predali vaši preci. Bog neprestano čini čuda u našim životima. I ova crkva u Boričevcu se kao građevina obnovila, a sve vaše molitve koje ste Bogu uputili kako ovdje u ovoj crkvi, tako i u u Donjem Lapcu u prostorijama dječjeg vrtića gdje smo prije slavili svete mise, uslišane su i urodile izgradnjom župne crkve sv. Ivana Pavla II. Da niste bili snažni kao kao živa zajednica Crkve, nikad se ne bi sagradila ni crkva kao građevina. Vi ste to izmolili.  Neka uskrsli Krist po svome Svetom Duhu nas ujedinjuje u vjeri nadi i ljubavi i uzdigne jednom naše duše u nebeske visine, kao što se danas iz ove crkve uzdižu naše molitve”, rekao je župnik Rupčić.