Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće župljana Vođinaca Majci Božjoj u Šumanovce

Šumanovci (IKA)

Pod vodstvom župnika Vođinaca preč. Ante Šiška 50-tak župljana Župe Kraljice sv. Krunice hodočastilo je u subotu 21. svibnja prvi put Majci Božjoj u drevno svetište Šumanovci kod Gunje koje će sljedeće godine slaviti 650 godina postojanja.

Po dolasku u najstarije svetište u istočnoj Slavoniji i drugo po starosti marijansko svetište u Đakovačkoj-osječkoj nadbiskupiji hodočasnike je srdačno i domaćinski dočekao upravitelj svetišta vlč. Ivan Živić sa suradnicima te ih ponudio sa slavonskim delicijama, pićem i kavom.

Potom ih je upoznao sa samim svetištem i njegovom bogatom poviješću. U svetištu se nalazi kapelica Uznesenja Blažene Djevice Marije koja ove godine obilježava 200 godina od gradnje. U njoj su pokopani i upravitelji svetišta. U samom dvorištu nalazi se kip Gospe Šumanovačke izrađen od bronce, visok 2,60 m i težak 3 tone, veliki vanjski prostor s oltarom i lijepo uređeni natkriveni prostor za liturgijska slavlja gdje su hodočasnici i slavili misu

U hrastovoj šumi nalazi se od nedavno i lijepo uređeni “Gospin park mira” u kojem je križni put izrađen od bronce, rad akademskog umjetnika Ante Jurkića koji je izradio i Gospin kip.

Nakon pobožnosti križnog puta slavljena je misa. U homiliji župnik Šiško govorio je o Mariji i potaknuo hodočasnike da rašire svoje srce još više Isusu i predaju ga poput Marije, dopustivši Gospodinu da ih po Marijinu zagovoru obdari darom mira, radosti i ljubavi kako bi i sami mogli sve više biti Bogonositelji i mirotvorci.