Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnici i dalje pristižu u Šibenik sv. Nikoli Taveliću

Šibenik (IKA)

Dan nakon proslave Velikoga jubileja - 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića - u ponedjeljak 22. lipnja Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića ispunilo je više od 150 vjernika i još pristižu.


Unatoč činjenici što je bilo mnogo najava iz raznih dijelova Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine, iseljeništva, očekivanu veliku gužvu na jubileju ipak je u određenoj mjeri zaustavio koronavirus. Međutim, valja naglasiti kako je euharistijskom slavlju nazočilo nekoliko tisuća vjernika koji su, poštujući preporuke, ispunili prostor na Trgu Ivana Gorana Kovačića, Trg Nikola Tomasea, crkvu sv. Frane i klaustar, te park.  Ipak, nije se krilo da se očekivalo mnoštvo vjernika. O tome je osobito posljednjih dana tijekom popratnih događanja trodnevne priprave često govorio i šibenski biskup Tomislav Rogić.


Dan nakon proslave velikoga jubileja, u ponedjeljak 22. lipnja, Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića ispunili su vjernici iz Župe sv. Mateja, ap. Split-Ravne njive pod vodstvom župnika don Jure Vrdoljaka.

Vjernike je primio i kratko upoznao s poviješću svetišta rektor fra Ivan Bradarić. Nakon što su sveca zamolili za zagovor, vjernici su razgledali i Muzej sv. Frane.


Iz uprave Svetišta kazali su da ih raduje činjenica da je upravo dan nakon proslave tako velika skupina hodočastila sv. Nikoli te se nadaju da će to biti poticaj i drugim skupinama vjernika koji dolaze u Šibenik, i/ili okolicu, ili pak prolaze ovim dijelom Lijepe naše da planiraju koji sat, te u tišini višestoljetne crkve “na obali” molitvom zatraže posredstvo našega prvoga kanoniziranog sveca, jer kako se čuje “on i danas čini čuda”.

Hodočasnici sv. Nikoli bili su i nadbiskupi i biskupi predvođeni apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, kao i franjevci konventualci iz različitih samostana diljem Hrvatske, te Slovenije. Nazočni su bili i predstavnici klera iz Bosne i Hercegovine, a dakako najbrojniji svećenici koji djeluju na području Šibenske biskupije.


Posebno zapažene bila je skupina vjernika koja je iz Zagreba pristigla u organizaciji mjesečne revije „Veritas“, skupina vjernika koja se okuplja oko crkve sv. Frane u Splitu, vjernici iz Tribunja i Vodica pristigli ribarskim brodom, te skauti Šibenske biskupije. Na proslavi u Šibeniku našla se i skupina članova Hrvatskoga liječničkog katoličkog društva.

Više stotina vjernika došlo je iz raznih župa Šibenske biskupije. K tome treba pribrojati i mnogo njih koji su došli u privatnoj organizaciji, čak iz Austrije.


Nakon euharistijskog slavlja, mnogi hodočasnici su razgledali i Muzej sv. Frane, te se okrijepili u klaustru samostana.