Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnici Marijanskog zavjeta za Domovinu stigli u Rijeku

Rijeka (IKA)

Zvona s trsatske bazilike pozdravila su u srijedu 10. srpnja preko četrdeset hodočasnike petog zavjetnog hodočašća “Marijanski zavjet za Domovinu”, dugog 1700 km s priključnim rutama dugim 600 km.

Hodočasnici iz dva smjera, Veprinac-Trsat te Hreljin-Trsat, spojili su se u centru grada s glavnom rutom kod dominikanske crkve sv. Jeronima od kuda su Trsatskim stubama došli do svetišta Majke Božje Trsatske. Prema riječima Riječanke Marije Mioč, koja je od 15. lipnja do 22. lipnja hodala od Slavonskog Broda do Bjelovara, te sada od Veprinca do Trsata, u Istri su se spojile 2 rute. “ Prije dva dana u Lanišću su se spojile ‘talijanska’ ruta koja je krenula od Trsta do Lanišća i ruta koja je krenula iz Pule do Lanišća. Te dvije rute spojile su se u Lanišću i zajedno uputili do Trsata. U centru Rijeke su nam se priključili hodočasnici rute koja je stigla s Hreljina. Na taj način spojile su se dvije priključne s glavnom rutom.” Hodočasnici rute koja je iz Mrkoplja došla i zaustavila se 9. srpnja u župama Hreljin i Zlobin gdje su prespavali, u srijedu 10. srpnja nakon mise u 7 sati uputili su se prema Rijeci.

Sudionici Marijanskog zavjeta za Domovinu sudjelovali su navečer na misi koju je u trsatskoj bazilici predslavio fra Matija Koren, a dan kasnije nakon mise krenuli prema Driveniku i Novom Vinodolskom. U poticajnoj propovijedi osvrčući se na pročitani svetopisamski tekst o dvanaestorici apostole koje Isus poziva i naziva ih imenom, fra Matija je kazao da je apostolska služba jedinstvena. Njihova odgovornost za Crkvu je neponovljiva i kroz cijelu povijest Isus je taj poziv ponavljao i razotkrivao u djelima ljubavi. Krist želi da tu službu nikada ne prestanemo činiti i zato je određivao službu pastira kroz cijelu povijest. S druge strane, svi su pozvani poslušati Isusov poziv i biti graditelji kraljevstva nebeskog, kazao je fra Matija Koren.

web-mzd2Hodočašće organizira Bratovština “Marijanski zavjet za Domovinu”. Počelo je 8. lipnja misnim slavljem u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, a završit će 21. kolovoza 2019. godine u Dubrovniku. Organizatori poručuju i pozivaju zainteresirane da im se priključe na nekoj od ruta, a sve potrebne informacije možete pronaći na njihovoj facebook stranici ili službenoj mrežnoj stranici: www.marijanskizavjet.hr

Organizatori poručuju kako se njihove aktivnosti ne ograničavaju samo na ovo hodočašće, nego kroz godinu četvrtkom organiziraju molitvu krunice za Domovinu. Molitva se organizira u više hrvatskih gradova, među njima i Rijeci i u njoj sudjeluju svi gradovi u isto vrijeme.