Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnici na putu za Lurd slavili misu u avinjonskoj katedrali

Avignon (IKA)

Na putu za Lurd, gdje će sudjelovati na 63. međunarodnom vojnom hodočašću, hodočasnici iz BiH i Hrvatske u Avignonu su 10. svibnja slavili misu koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, izvijestio je portal Nedjelja.

Na misnome slavlju u avinjonskoj prvostolnici Notre-Dame des Domes (u slobodnom prijevodu: Gospe od kupola) sudjelovali su katolici pripadnici Oružanih snaga BiH i djelatnici Ministarstva obrane BiH, predvođeni general bojnikom Ivicom Jerkićem te pripadnici Hrvatske vojske, policije i Ministarstva obrane RH na čelu s brigadnim generalima Pericom Turalijom, Ivanom Raosom i Željkom Ljubasom.

Uz nadbiskupa metropolitu vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH Tomu Vukšića, suslavilo je 18 svećenika, uglavnom vojnih kapelana, među kojima je bio i generalni vikar Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj don Marko Medo.

Nazočno hodočasničko mnoštvo na početku je pozdravio rektor katedrale mons. Daniel Bréhier uputivši riječi dobrodošlice u tu romaničku crkvu građenu u drugoj polovici 12. stoljeća.

Tko ostaje u Kristu donosi mnogo roda

Nadbiskup Vukšić je u propovijedi, na temelju evanđeoskog odlomka u čijem je središtu Isusova rečenica: „Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda“ (Iv 15, 5) promišljao o miru kao jednom od plodova Kristova uskrsnuća.

Istaknuo je kako kršćansko poimanje mira započinje govorom o ljudskom srcu, savjesti, razmišljanju, planiranju i djelovanju. „Potrebno je prvenstveno izgraditi i utvrditi mir u sebi… Mir sa samim sobom koji je u konačnici mir s dragim Bogom i njegovim pravilima, jer samo na takav način čovjek izgrađuje unutrašnji pojedinačni mir. Iz toga se onda gradi mir s drugim, jednako pomirenim ljudima. Ljudski mir, gledano na kršćanski način, jest zbroj pojedinačne pomirenosti s Bogom i drugim ljudima“, rekao je nadbiskup uputivši kako je to temelj društvenoga mira. Na tom tragu ukazao je na smisao hodočašća te potaknuo nazočne da mole na tu nakanu. „Isus, govori o svom ostanku u ljudima i među ljudima. On je uskrsnuo, ali je i ostao na način našega pristajanja uz Njega i našega življenja, promoviranja i izgradnje mira i pomirenosti s ljudima i dragim Bogom“, poručio je mons. Vukšić.

Nakon popričesne molitve nazočnima se obratio mons. Medo uputivši riječi zahvale vrhbosanskom nadbiskupu i hodočasnicima, koji iz BiH po 22. put sudjeluju na međunarodnom vojnom hodočašću.

Mjesto „avinjonskih papa“

Poslije mise, na kojoj su pjevale Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice i Policijska klapa Sv. Mihovil, hrvatski su hodočasnici imali prigodu razgledati grandioznu Papinu palaču u Avignonu (Palais des Papes) za koju se kaže da je najvažnija gotička građevina na svijetu. Tijekom razdoblja tzv. Avinjonskog sužanjstva koje je započelo s bijegom pape Klementa V. iz Rima u Avignon 1309., u ovoj je palači, koja je danas na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, održano šest papinskih konklava. Na njima su izabrani nasljednici Sv. Petra, svi odreda Francuzi: Ivan XXII. (1316.), Benedikt XII. (1334.), Klement VI. (1342.), Inocent VI. (1352.), Urban V. (1362.) i Grgur XI. (1370.).

Nakon posjeta nekadašnjem sjedištu papa, koje se izdiže na stijeni iznad rijeke Rhone, hodočasnici iz BiH i Hrvatske nastavili su put prema Lourdesu, kamo je planirano da stignu u večernjim satima 10. svibnja.