Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvati iz SAD-a molili 21. krunicu Hrvata svega svijeta

Zagreb/ Chicago/ New York (IKA)

Hrvatska dijaspora iz Sjedinjenih Američkih Država molila je u subotu 19. prosinca 21. krunicu Hrvata svega svijeta, prenosi portal Dijaspora.

Predvodnik je bio fra Jozo Grbeš iz Chicaga, a pridružili su mu se Vera Ćosić, Zoran Planinić, obitelji Kosić, Akrap i Paša, fra Lovro Šimić i idejni začetnik ovoga projekta pater Ike Mandurić. „Drago mi je da smo danas zajedno. Ima nas iz dva grada: New Yorka i Chicaga te jedna obitelj koja se vratila u domovinu“, uvodno je rekao fra Jozo Grbeš.

Prva se predstavila Vera Ćosić koja dvadeset godina sa suprugom i dvoje djece živi u Chicagu. Rođena je u Somboru iz kojeg je početkom rata protjerana u Rovinj. „Pozdrav svima, a posebno mojoj župi sv. Jeronima u Chicagu. Pozdravljam i svoju dragu obitelj u Hrvatskoj, sve Hrvate diljem svijeta, naše branitelje i domovinu. Ponosna sam članica društva Hrvatska žena u Chicagu“, rekla je Vera Ćosić.

Obitelj Kosić – John i Marija imaju petero djece i žive u Chicagu. Marija je došla iz Clevelanda, a John je bio dragovoljac Domovinskog rata. Iz Chicaga je otišao braniti Slavoniju. „Dragovoljci povratnici uvijek imaju posebnu težinu. Moje duboko poštovanje, znam da svi Hrvati to jako duboko cijene. Hvala Vam na tome, neka Vas Bog blagoslovi“, uključio se pater Ike Mandurić.

U Chicagu sa suprugom i sinom živi i Zoran Planinić, poznati hrvatski košarkaš koji je igrao za New Jersey Netse. „Godine 2015. završio sam karijeru, ali smo supruga Marina, koja je rođena ovdje, i ja, odlučili ostati. Zadovoljni smo, ovo je velika zajednica s puno dobrih ljudi“, naglasio je Planinić.

Iz New Yorka su se javili Angie i Robert Paša, u čijem predgrađu žive oko 20 godina i ponosni su roditelji troje djece. „Otac je rođen u Kutjevu, a majka je iz Hercegovine doselila u Kutjevo. Ja se najviše smatram Slavoncem“, dodao je Robert. Ljubica i Marko Akrap iz Chicaga su se vratili u domovinu. Danas žive u Splitu i imaju troje djece. „Da se razumijemo, ja sam ženu vratio kuću“, kroz osmijeh je rekao Marko.

Organizator krunice pater Ike Mandurić na kraju je zahvalio svim sudionicima, a posebno ga je dirnulo, kako je rekao, domoljublje fra Joze Grbeša. „Za fra Jozu sam čuo prije nego što sam došao u Chicago. Tamo sam doživio njegovo istinsko domoljublje. On je najveći domoljub kojeg poznajem”, rekao je pater Ike.

„Osjećam se malen, kao zrno pijeska, u usporedbi s ljudima koji su prošli ovim stazama. Naši fratri su ovdje 120 godina. Zbog svega onoga što se nakon 1945. dogodilo u domovini, htjeli su da vijest o istini dođe do što većeg broja ljudi. Onda su 1974. organizirali Hrvatski etnički institut, pokušavaju sačuvati taj materijal. Te životne priče i sudbine ljudi pokušavamo podijeliti na dijaspora.hr. To su samo dobre priče, nas ne zanima dnevna politika i loše teme. Dobar život je nadahnuće. Pred takvim ljudima imam samo jedan osjećaj: da se naklonim i kažem: ‘Bogu hvala’“, zaključio je fra Jozo Grbeš, a prenosi portal dijaspora.hr.