Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska crkva Sv. Jeronima u Rimu ponovno otvara svoja vrata

Rim (IKA)

Sukladno Protokolu koji su potpisale Talijanska biskupska konferencija i Vlada Republike Italije te u skladu s uputama Vikarijata Rimske biskupije, Hrvatska crkva sv. Jeronima u Rimu ponovno se za vjernike otvara od ponedjeljka 18. svibnja.

Radnim danom mise će biti na talijanskom jeziku u 7, 8 i 18.30 sati. Nedjeljom će biti dvije mise prije podne na talijanskom jeziku u 10.30 i 12 sati te večernja misa na hrvatskom jeziku u 18 sati.

Protokolom je uređen niz mjera opreza koja se trebaju strogo poštivati.

Zbog sigurnosti, u crkvi može biti istovremeno maksimalno 40 ljudi. Mjesta za sjedenje bit će obilježena posebnim znakovima, uz poštivanje sigurnosnog razmaka (1 metar). Zabranjeno je ući u crkvu u slučaju vrućice, simptoma gripe ili respiratornih problema kao i nakon kontakta s osobom pozitivnom na Covid-19.

Vrata crkve će prije, tijekom i nakon liturgijskog slavlja biti otvorena kako ih vjernici ne bi dodirivali. Ulaz i izlaz iz crkve bit će posebno i odvojeno regulirani. Pri ulazu i izlazu iz crkve potrebno je držati razmak od 1,5 metra.

Prije podjeljivanja pričesti svećenik će dezinficirati ruke. Vjernike će pričešćivati s rukavicama na rukama kako bi se izbjegao kontakt s rukama vjernika. Prilikom pričešćivanja nosit će također zaštitnu masku na licu. Izostavlja se gesta pružanja mira, a neće biti ni blagoslovljene vode na ulazu u crkvu.

„Radujemo se da ćemo ponovno nakon više od dva mjeseca zajedno moći slaviti Gospodina. Nalazimo se u mjesecu svibnju, na poseban način posvećenom našoj Nebeskoj Majci. Neka nas i nadalje prati i čuva njezin zagovor te zagovor našeg zaštitnika sv. Jeronima čije se 1.600 obljetnice smrti ove godine spominjemo“, ističe rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima don Marko Đurin.