Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska vojska u manje od 72 sata podigla kamp ispred KB Dubrava

Zagreb (IKA)

Pripadnici Zapovjedništva za potporu završili su u subotu 21. ožujka popodne s postavljanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska u sklopu primarnog intenzivističkog centra kod Kliničke bolnice Dubrava koji će se koristiti za prihvat oboljelih pacijenata od koronavirusa.

U manje od 72 sata 200 hrvatskih vojnika podiglo je ekspedicijski kamp sa 25 šatora kapaciteta 220 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata, u skladu sa zahtjevima zdravstvene struke, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul istaknuo je kako je iznimno ponosan što su njegovi pripadnici uspjeli postaviti kamp u tako brzom roku, naglasivši kako je to dokaz da su pripadnici Hrvatske vojske uvijek spremni izvršavati zadaće koje se pred njih postavljaju.

„Za postavljenje ovakvog kampa inače je potrebno od pet do sedam dana, a pripadnici Hrvatske vojske uspjeli su to za manje od dva dana“, pojasnio je general Fuzul te naveo neke od karakteristika kampa: „Ono što je vrlo važno, kamp je samodostatan. Uveli smo i struju, a kako smo jutros i najavili, završili smo sa svim radovima i uspjeli uspostaviti da kamp bude autonoman. Autonomnost kampa, uz smještajne jedinice, iskazuje se i kapacitetima za spremanje tri obroka dnevno, autonomne blagovaonice, pranje rublja, tuširanje, sanitarne čvorove, skupljanje otpadnih voda, elektronergetski izvor, tako da može sam sebe opskrbljivati“.

General Fuzul je također naglasio kako je Hrvatska vojska pripremila smještajni dio kako se od nje očekivalo, a također spremna je i za nove zadaće koje im slijede: „Sljedeći tjedan, temeljem zahtjeva Kliničke bolnice Dubrava, pripadnici Hrvatske vojske počinju s gradnjom natkrivenog prostora unutar šatorskog naselja i između zgrade KB Dubrava i šatorskog naselja, koji će izravno povezati bolnicu sa šatorskim naseljem. Pripadnici HV-a će biti podijeljeni u četiri tima“.

Tijekom prijepodnevnih sati ekspedicijski kamp i šatore kod KB Dubrava obišli su predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja.

Tom prigodom, predsjednik RH Zoran Milanović rekao je kako se došao sam osobno uvjeriti u nešto što i zna, da je vojska spremna izvršiti nešto u jako kratkom roku: “Zadatak je postavljen, izvršen i nadam se da neće biti prave potrebe za korištenje ovih kapaciteta“.

U kontekstu izgradnje ekspedicijskog kampa i pomoći Hrvatske vojske, kao dijelu sustava domovinske sigurnosti, ministar Krstičević rekao je kako je Hrvatska vojska spremna za pružanje i dodatne pomoći u slučaju potrebe. „Naložio sam da se naprave i dodatni planovi angažmana Hrvatske vojske u potpori Stožeru Civilne zaštite“, rekao je Krstičević.

Zaključno, ministar je istaknuo: „Vidimo da Stožer civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva rade odličan posao. Mi smo i dodatno spremni pomoći stožerima Civilne zaštite. Situacija je složena i traži odgovornost svih nas”.