Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Hrvatski Caritas uputio prvi tegljač humanitarne pomoći u Ukrajinu

Zagreb (IKA)

U petak 18. ožujka u Zagrebu je utovaren prvi tegljač humanitarne pomoći koji Hrvatski Caritas šalje u Ukrajinu kako bi ljudima pogođenim ratom dostavio najnužniju pomoć.

Pošiljka koja se sastoji od 29 paleta prehrambenih proizvoda te 3 palete higijenskih i sanitetskih materijala, ukupne težine više od 20 tona. Čine je najnužnije trajne namirnice koje su darovale hrvatske tvrtke, organizacije i pojedinci: temeljne životne namirnice za odrasle, djecu i bebe, konzervirano voće i povrće, mesne i riblje konzerve, gotova jela, juhe, keksi te pelene, flasteri i zavoji. Ukupna je vrijednost ove pošiljke veća od 350,000.00 kuna. Usmjerena je na područje Kijevsko-žitomirske rimokatoličke biskupije gdje se na službi nalazi i don Zvonimir Šesnić, hrvatski svećenik. Sadržaj pošiljke usklađen je prema potrebama ratnih stradalnika koji ostaju u svojim domovima, u gradovima i manjim mjestima, bez osnovnih životnih namirnica, energenata, i žive u sve većem strahu dok njihova zemlja trpi posljedice brutalnih ratnih razaranja.

Hrvatski Caritas već je potkraj veljače inicijalnom uplatom iz svojega interventnog fonda podupro program žurne pomoći Ukrajinskog Caritasa i Caritasa Spes u suradnji s konfederacijom Caritasa Internationalis te s drugim nacionalnim Caritasima sudjeluje u pomoći u zbrinjavanju ukrajinskih prognanika i izbjeglica. Pokrenuo je i nacionalnu humanitarnu akciju u kojoj je dosad prikupljeno 3.200.000,00 kuna. U nju su se novčanim i materijalnim darovima već uključile brojne tvrtke, ustanove i udruge te građani, koji su, osim uplatama, doprinijeli i s dosad više od 48300 telefonskih poziva na donacijski broj Hrvatskog Caritasa 060 9010.

Tegljač s humanitarnom pomoći za Ukrajinu prije polaska je blagoslovio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Uz njega ispraćaju je nazočio i generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak te djelatnici Hrvatskog Caritasa.

Mons. Bože Radoš, predsjednik Hrvatskog Caritasa i varaždinski biskup, rekao je: „Ovo je opipljivi znak milosrđa Crkve koja se hrani evanđeljem. Korizmena odricanja, u ovim danima, prilika su za iznalaženje novih putova za iskazivanje solidarnosti te usklađivanja djela milosrđa s ljubavlju prema siromašnima i potrebitima. U ime Hrvatskog Caritasa pozivam tvrtke, proizvođače, obrtnike, trgovačke lance i sve one koji to žele i mogu da nam se pridruže u organiziranju sljedećih pošiljaka koje ćemo, dok je to god moguće, slati izravno u Ukrajinu.“

U akciju se može uključiti:
• putem on-line uplata na www.caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
• uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR3823400091511177677; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini
• pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)

Osobe za kontakt u Hrvatskom Caritasu: Boris Peterlin – 091 2635 011; Suzana Borko – 091 2635 010.