Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski hodočasnici proslavili Kažotićevo u Luceri

Lucera (IKA)

Na proslavi 700. obljetnice preminuća bl. Augustina Kažotića u talijanskoj Luceri gdje počivaju blaženikove relikvije, u četvrtak 3. kolovoza 2023. sudjelovali su i hodočasnici iz Hrvatske, objavio je portal Vigilare.

Misu je predslavio biskup biskupije Melfi-Rapolla-Venosa mons. Ciro Fanelli, rođen u Luceri, uz biskupa biskupije Lucera–Troia mons. Giuseppea Giuliana.

Mons. Fanelli u homiliji je govorio o svetosti života bl. Augustina, njegovoj domovini Hrvatskoj, Zagrebu i bl. Alojziju Viktoru Stepincu.

Na početku je napomenuo da „Lucera ima čast dijeliti sa Zagrebačkom nadbiskupijom i dominikanskim redom veliku milost da ima blaženog Augustina za uzor svetosti, koji stoljećima bdije nad hodom vjere kršćanske zajednice“.

Mons. Fanelli istaknuo je da je blaženik u složenom i izazovnom vremenu za Crkvu ostao snažno usidren u Gospodinovoj riječi, koja je bila svjetiljka njegovim koracima (Ps 118) koje je božanska Providnost vodila stazama često posutima poteškoćama i nevoljama.

„Tijekom svoje biskupske službe utjelovljivao je lice pravog pastira ovaca koje zabrinuto traži i brižno se brine za njih“, dodao je.

Usporedivši ga s njegovim nasljednikom na stolici zagrebačkih biskupa, bl. Alojzijem, predslavitelj je kazao da je „svakodnevno bivao uzorom stada, prispjevši tako do vrhunca ‚mučeništva srca‘“.

„Biskup Augustin se, kao svaki autentični službenik Evanđelja, istrošio za druge prihvaćajući kao dar Božji često teške okolnosti u vršenju svoje službe, bio je uvijek spreman i na materijalno davanje vlastitog života poradi Evanđelja (usp. 1 Kor 9, 23). Ljubav prema Kristu i Crkvi ga je učinila čvrstim u vjeri, hrabrim u propovijedanju, snažnim u pastoralnom upravljanju, brižnim prema najslabijima“, rekao je među ostalim biskup Fanelli.

Na kraju mise vjernici su imali priliku iskazati štovanje bl. Augustinu po još jednoj relikviji, njegovom izvornom biskupskom šeširu.

Zatim je bio pročitan dekret lucerskog biskupa Guilania od 3. kolovoza 2023. kojim je proglašena Jubilejska godina u čast bl. Augustina Kažotića i uspostavljeno povjerenstvo koje će raditi na kanonizaciji bl. Augustina.

Petoro hrvatskih hodočasnika sa sobom je donijelo 800 molitvenih nakana i prošnji prikupljenih u kampanji Zaklade „Vigilare“ o bl. Augustinu Kažotiću. Po dolasku u lucersku katedralu, prije mise su ih kao posebne i drage goste iz blaženikove domovine primili domaći dijecezanski svećenici.

S dopuštenjem su nakane i hrvatsku zastavu stavili uz relikvijar u kojem se čuva lubanja prvoga hrvatskog blaženika. Sa sobom su ponijeli i molitve na hrvatskom s blaženikovim relikvijama trećeg stupnja koje su domaći vjernici među sobom razdijelili.

Po završetku liturgijskog slavlja, mons. Giuliani osobno ih je pozdravio i zahvalio im što su hodočastili u Luceru.

Poslije mise održan je koncert klasične glazbe u biskupskoj palači te zabavni program za puk ispred katedrale. Hodočasnike iz Hrvatske pozdravljali su domaći vjernici, a dijecezanski svećenici rekli su im da imaju namjeru s biskupom u Jubilejskoj godini posjetiti Zagreb, jer je bl. Augustin prije odlaska u Luceru osamnaest godina bio zagrebački biskup.