Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski komorni orkestar održao koncert u Daruvaru

Daruvar (IKA)

Hrvatski komorni orkestar i solisti održali su u četvrtak 11. svibnja 2023. koncert u daruvarskoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Na početku je sve prisutne pozdravio župnik Ivan Popić izrazivši radost što su ugledni glazbenici, tijekom svoga boravka u Daruvaru, odlučili daruvarskoj publici darovati glazbenu večer te je zahvalio Glazbenoj školi Brune Bjelinskog iz Daruvara na čelu s ravnateljicom i Vandom Cegledi za pomoć u ostvarenju koncerta.

Uz akustičnoj arhitekturi župne crkve glazbenici su izveli djela Davora Bobića, Suze sv. Lovre, Myroslava Skoryka, Melody, Jana goloba Concertino za harmoniku i gudače, Isaaca Albéniza Asturias, Astora Piazzolle, Double concerto „Hommage à Liège“.

Kao solisti nastupili su Mia Grozdanić harmonika, Borut Zagoranski, harmonika, Jovica Ivanović, bandoneon, i Frane Verbanac, gitara, pod ravnanjem dirigenta Mirana Vaupotića.

Hrvatski komorni orkestar utemeljen je 1988. godine na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti komorne ansamble na izvođenje orkestralne literature, te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva. Šefovi dirigenti orkestra bili su Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Dian Tchobanov i Miran Vaupotić. Neposredno prije početka Domovinskog rata, Hrvatski komorni orkestar gostovao je 1990. i 1991. godine u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Dvoru na Uni, Pakracu, Gospiću, Lipiku, izvodeći niz koncerata pod naslovom „Koncerti mira i nade“. Ti nastupi u prepunim crkvama i na pozornicama pučkih učilišta unosili su žiteljima gradova prije ratnog egzodusa i stradanja radost i nadu da će Hrvatska prebroditi prijeteću ratnu zbilju koja se zlokobno nadvijala nad domovinom.

U svojih 30 godina orkestar je ugostio više od 600 domaćih umjetnika, kako solista tako i dirigenata. Praizveo je gotovo 100 djela hrvatskih skladatelja, snimio šest nosača zvuka od kojih je posljednji objavila američka izdavačka kuća PARMA Recordings, te praizveo operu „Jelka“; jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja, Blagoja Berse. Od najznačajnijih koncerata izdvajaju se oni u Zlatnoj dvorani Musikvereina u Beču i velikoj dvorani salzburškog Mozarteuma.

Orkestrom su ravnali eminentni dirigenti: Nikolai Alexeev, Johannes Wildner, Enrico Dindo, Berislav Klobučar, Milan Horvat, Igor Gjadrov, Gleb Nikitin, Alan Buribajev, Uroš Lajovic, Daniel Bortolosy, Michał Dworzynski, Lawrence Rene, Nicholas Milton, Milan Turković, Rudolf Klepač, Tibor Boganyi, Nikša Bareza, Saša Britvić, Vjekoslav Šutej, Ivan Repušić i drugi. Hrvatski komorni orkestar nositelj je nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nagrade Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i diplome Milka Trnina za doprinos hrvatskoj kulturi.