Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatsko katoličko sveučilište organizira tribine u povodu 30. obljetnice apostolske konstitucije o katoličkim sveučilištima

Zagreb (IKA)

U ovoj godini obilježava se 30. obljetnica od izdavanja apostolske konstitucije o katoličkim sveučilištima „Ex Corde Ecclesiae" - „Iz srca Crkve“ pape Ivana Pavla II. Tim povodom Hrvatsko katoličko sveučilište organizira niz teoloških tribina što je bila tema u utorak 10. ožujka HKR-ove emisije 'Argumenti', urednice Diane Tikvić. Sugovornice su bile tri profesorice s HKS-a: dr. Ines Sabotič, dr. Marija Sertić i dr. Snježana Mališa.

Niz tribina imat će za temu „30. obljetnica Ex Corde Ecclesiae: poticaji za suvremeno obrazovanje”. Povjesničarka dr. Ines Sabotič, prorektorica HKS-a za nastavu, je u tom kontekstu naglasila:

„Kada se krenulo u avanturu osnivanja katoličkog sveučilišta u Hrvatskoj trebalo se osloniti na nešto. Naravno da je Evanđelje ono na koje se uvijek kao vjernici možemo osloniti i bila je dobra zamisao sv. Ivana Pavla II. da je napisao tu apostolsku konstituciju kako bi pomogao svima koji osnivaju, koji rade na katoličkim sveučilištima da se mogu snaći.

„Konstituciju doživljavam kao jedno malo evanđelje prilagođeno katoličkim sveučilištima. Sve dobro Crkve je tu prisutno. Duh koji nas vodi je jasan. Tu je navedeno zašto postojimo, koje je naše poslanje i na temelju kojih vrijednosti se moramo izgrađivati”.

Marija Sertić i Diana Tikvić

To sad izgleda dosta apstraktno – nastavila je – nekakva načela koja su općenita i vrijede za sve, ali, doista, kad čovjek uroni u taj projekt, u tu instituciju i to poslanje, onda to nisu samo riječi, nego su to stvari koje su vrlo bitne, životne i koje doista mogu pomoći da rastemo i da radimo i kao uprava i kao profesori, djelatnici, koji trebaju tu instituciju u Hrvatskoj osmisliti i ostvariti, rekla je dr. Sabotič.

Tri teološke tribine će se održati u ožujku i travnju, a prva je idućeg četvrtka, najavila je dr. Marija Sertić s HKS-ove Katedre za teologiju. Druga u nizu će biti 26. ožujka, a završna 2. travnja. Raspravljat će se, uz ostalo, o svrsi i ciljevima obrazovanja i izazovima s kojima se visoko obrazovanje suočava, rekla je također.

„Tribine će biti interdisciplinarne sa stručnjacima iz više sfera, ne samo s humanističkih, nego i s prirodoslovnih područja. S različitih aspekata raspravit će se tema obrazovanja koja nije isključio vezana samo za stručnjake iz područja teologije”.

Na prvoj tribini onoj najbližoj i to ovoga četvrtka, 12. ožujka, koja nosi naslov „Svrha i cilj obrazovanja s posebnim naglaskom na visoko obrazovanje”, govorit će dvije gošće; rektorica Sveučilišta u Zadru redovita profesorica Dijana Vican govorit će o svrsi i cilju obrazovanja na sveučilištu, a druga gošća dr. Snježana Mališa s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, ujedno sugovornica HKR-a u ovoj emisiji, predstavit će cjeloviti odgoj i obrazovanje studenata, pojasnila je njezina kolegica dr. Sertić.

Početak je u 12 sati u dvorani ‘Blaženoga Alojzija Stepinca’.

Ines Sabotič i Snježana Mališa

Govoreći, pak, u širem kontekstu o prvom našem katoličkom sveučilištu, sa sjedištem u Zagrebu, dr. Mališa s Odjela za komunikologiju rekla je da su njihovi studenti nevjerojatno proaktivni, kreativni, otvoreni, imaju inicijativu i vrlo jednostavno ulaze u odnose s drugima.

„Druga povratna informacija koju daju oni sami jest da se uključuju u sve inicijative koje im ponudite, ne samo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, nego i na drugim institucijama, bilo kroz različite udruge, bilo kroz inicijative ili određene znanstvene kongrese na njihovoj razini te kroz nekakve odgojno-edukativne programe različitih inicijativa koje postoje na razini studentske populacije”.

Postoji i ona vrlo jednostavna razina, svakodnevno njihova opća, ophođenje i klima gdje će oni sami istaknuti da smatraju veliku vrijednost što postoji neposrednost, ta dobra komunikacija između studenata i profesora, studenata i djelatnika, pa i u onim sitnim detaljima jer znaju imena uslužnog osoblja, primjerice, portira.

Iscrpne informacije o teološkim tribinama kojima će HKS obilježiti 30. godinu od izdavanja apostolske konstitucije o katoličkim sveučilištima „’Ex Corde Ecclesiae” nalaze se na službenim mrežnim stranicama i društvenim mrežama Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.