Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatsko nadzemlje održalo povratnički susret pred punom Velikom dvoranom Nadbiskupskog sjemeništa

Split (IKA)

Hrvatsko nadzemlje održalo je na uskrsni utorak, 19. travnja prvi susret uživo nakon pandemije u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Tema susreta bio je oprost. Gost predavač bio je splitski franjevac, autor brojnih knjiga i redovni predavač na susretima Nadzemlja prof. dr. fra Ante Vučković. U predavanju je istaknuo četiri slike koje predstavljaju posljedice neopraštanja.

Prva slika predstavlja težinu koju simbolizira kamen koji čovjeka udara, a kojega on uporno grli, čuva i nosi sa sobom umjesto da se oprosti od njega. Drugu sliku predstavlja ugriz, odnosno otrov koji je dobio, a koji prenosi na druge ljude i odnose. Treću sliku simbolizira nijemi čovjek koji je zbog uvrede nijem. Žrtve se često srame govoriti o uvredama i slabostima pa zanijeme, upadaju u šutnju koja traje godinama i teško odbacuju taj teret. Četvrta slika veže čovjeka kao da je primoran ostati uz ono loše što mu se dogodilo.

Posljedice navedenih situacija uskraćuju čovjekovu slobodu i polet. Oprostiti znači ne morati nositi teret koji mu je drugi nametnuo, znači osloboditi se okova koji ga vežu, znači odbaciti sva kamenja koja tako silovito grli.

Fra Ante je naglasio da se ne mora biti nijem i otrovan cijeloga života nego sve svoje terete koje netko nameće treba prepustiti Gospodinu. Treba dozvoliti vlastitoj duši da se izliječi jednako kao što se tijelu dozvoli da zacijeli. Svu svoju povrijeđenost treba staviti u riječi i ispričati svoju ranjivost.

Ono što nas muči ulazi u Božje uho – istaknuo je predavač. Oprostiti znači osloboditi. Neoprostiti znači zavezati barku za kopno: možeš veslati koliko hoćeš, ali se nigdje nećeš maknuti. Oprost je trud čovjeka da bude slobodan nakon što mu je neki drugi čovjek htio povredama ukrasti slobodu. Fra Ante je zaključio da treba pronaći način kako se riješiti povreda i osloboditi se.

Nakon predavanja uslijedio je razgovor s predavačem i odgovaranje na pitanja iz publike, a potom i bogata nagradna igra. Na susretu prikazani i filmovi: „Kuhanje s Galetom“, „Jesi li spreman oprostiti?“, „Dječji biseri: Oprost“ i „Božo i Barut – Ispovijed“ u produkciji Hrvatskoga nadzemlja. Svojim glazbenim animiranjem gospel zbor Mihovil upotpunio je cijeli susret.

Iako je za susret Nadzemlja po ustaljenom rasporedu rezervirana treća srijeda u mjesecu, ovog mjeseca to je iznimno bio utorak. Naime, na treću srijedu igra se derbi Hajduka i Dinama na Poljudu pa je susret pomaknut.

Snimka susreta može se pogledati na Youtube kanalu Hrvatskoga nadzemlja.

Sljedeći susret bit će održan u srijedu 18. svibnja.