Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Hrvatsko nadzemlje održalo susret „Šta se treseš?“

Split (IKA)

Susret Hrvatskog nadzemlja pod naslovom „Šta se treseš?“ održan je u srijedu 17. studenoga 2021. na internetskim platformama.

Teme susreta bile su strah i samopouzdanje, a predavač je bio profesor socijalne pedagogije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. sc. Toni Maglica.

U predavanju je naveo da je strah osnovna, primarna emocija s kojom se čovjek rađa te je u tom smislu i egzistencijalan, dio je ljudske prirode i biologije, jer ima svrhu zaštititi život budući da tjera čovjeka na budnost prilikom neke opasnosti.

Ipak, istaknuo je da postoje i neki iracionalni, neutemeljeni strahovi, koji spadaju u kategoriju fobija. O njima govorimo kada ne postoji realna, objektivna opasnost, a znaju se pojaviti kao posljedica nekih ranijih traumatskih iskustava. Kao neke korake u nošenju sa svojim osobnim strahovima profesor Maglica naveo je da prvo uopće treba osvijestiti što je vlastiti strah, a zatim ga prigrliti, prihvatiti kao dio sebe, dio svog trenutnog identiteta, a ne ulaziti u borbu s njim i dodatno ga potencirati, ali ga isto tako ne poistovjećivati s cijelim svojim identitetom jer je on samo dio čovjeka, a nije cijela osobnost.

Dalje je naveo da postoje razne tehnike disanja kojima se može smiriti, ali je važno i taj strah izreći, podijeliti ga s drugim ljudima od kojih se može dobiti emocionalna podršku, a na kraju uvijek postoje i terapijski postupci koje uvijek treba provoditi sa stručnjacima.

Također, dr. sc. Maglica je istaknuo da danas postoji mnogo straha i anksioznosti, posebno kod mladih, a kao neke razloge koji doprinose tome iz svoga iskustva i rada s mladima naveo je medije koji danas prilično plaše sa svojim raznim naslovima, društvene mreže koje sve idealiziraju i predstavljaju najljepšim, popustljivost prema djeci i mladima, dostupnost svega.

Kada se želi sve odmah i danas, to na kraju rezultira time da se mladi boje uopće živjeti život, svoju svakodnevicu, strah ih je donošenja važnih odluka. Predavač je na kraju sve pozvao da budu hrabri, strpljivi, da žive život koji je savršen u svojoj nesavršenosti, koji se sastoji od raznih uspona i padova, gubitaka i pobjeda.

U razgovoru s voditeljem, profesor Maglica dotaknuo se i teme samopouzdanja, odnosno samopoštovanja kao slike o sebi, koja se sastoji od samosvijesti, po kojoj su ljudi svjesni da su važni i vrijedni samim time što su ljudska bića, i samopouzdanja, odnosno svijesti o onome što dobro rade.

Istaknuo je da danas mladi imaju lošu sliku o sebi, nisko samopoštovanje, što uvelike utječe na uspjeh ili neuspjeh, mentalno zdravlje, ovisnosti i brojne druge probleme. Za kraj, kao poruku mladima, opet je ponovio da budu hrabri i imaju svijest o sebi i svome strahu te da žive život i rade stvari koje ih razvijaju.

Na susretu su standardno prikazani filmovi u produkciji Hrvatskog nadzemlja „Šta se treseš!?“, „Tko se boji Sare još?“ i „Duh Straško“ te pjesme „Miserere“ i „Grad heroj“. Sve je zaključeno prigodnom meditacijom. Glazbeni dio susreta ovoga puta upotpunili su VIS Konkatedrala i VIS Veritas Aeterna.

Snimka susreta dostupna je na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskog nadzemlja.

Sljedeći susret bit će održan 15. prosinca.