Budi dio naše mreže
Izbornik

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji u Belišću

Belišće (IKA)

Franjevačke zajednice u Belišću, franjevci trećoredci glagoljaši, mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda i Franjevačke mladeži, uz župljane Župe sv. Josipa radnika svečano su u subotu 28. siječnja dočekali ikonu Blažene Djevice Marije Kraljice Franjevačke obitelji, izvijestila je Župa.

Ikona, koja je prethodno pristigla iz Našica, unesena je u ophodu u župnu crkvu sv. Josipa radnika, uz zvonjavu svih zvona u župi, te je potom položena na predviđeno mjesto pokraj oltara. Potom je uslijedilo svečano slavlje večernje liturgije časova kojemu je predsjedao mjesni duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnoga reda fra Mirko Mišković.

U nedjelju 29. siječnja ikona je bila izložena u župnoj crkvi tijekom cijeloga dana. Osobito je počašćena na središnjem župnom euharistijskom slavlju. U popodnevnim satima crkva je bila otvorena za osobnu molitvu i meditaciju pred ikonom, a predvečer se ispred ikone molila franjevačka krunica sedam Marijinih radosti, koju su predmolili članovi OFS-a i Frame uz sudjelovanje župljana. Molitva je završena antifonom Zdravo, kraljice na staroslavenskome jeziku po glagoljaškoj tradiciji franjevaca trećoredaca.

Ikona Blažene Djevice Marije Kraljice Franjevačke obitelji nastala je 2018. u Litvi uoči 3. europskoga kongresa OFS-a i Frame te je započela svoje hodočašće po bratstvima OFS-a i Frame po cijeloj Europi. Od rujna 2022. ikona se nalazi u Hrvatskoj. Ikona Blažene Djevice Marije Kraljice Franjevačke obitelji iz Belišća bit će u ponedjeljak 30. siječnja predana bratstvu Franjevačkoga svjetovnoga reda u Župi Svete Obitelji u Osijeku, izvijestila je Župa.