Budi dio naše mreže
Izbornik

Imendanska čestitka papi Franji iz crkve sv. Jurja u Lidi

Lida (IKA)

U izdanju lista „L`Osservatore Romano“ od 22. travnja objavljena je reportaža Roberta Cetere iz crkve u Lidi, u kojoj je, prema predaji, pokopan sv. Juraj.

Na pola puta između Jeruzalema i Tel Aviva je Lod. Radi se o antičkom gradu Lidi, gdje je, prema Djelima apostolskim, Petar izliječio uzetoga. No, grad Lida poznat je i po tome što je to grad u kojem je živio i mučenički umro sveti Juraj. Diljem Palestine i Izraela, vrlo je raširena pobožnost prema svetom Jurju, a ime Juraj zasigurno je najraširenije među kršćanima koji žive u Svetoj Zemlji.

Posjet Grčkoj pravoslavnoj crkvi, sagrađenoj na ruševinama kuće sv. Jurja i na njegovom grobu, bila je i zgodna prigoda za molitvu za papu Franju povodom njegova imendana 23. travnja.

Gostoljubivi arhimandrit Markellos iz Grčke, monah koji se već duži niz godina nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, pastoralno se brine i za ovu malu pravoslavnu zajednicu koja se okuplja u ovoj crkvi koja je mala škrinja s blagom umjetnosti bizantskog stila.

Objašnjava nam: „Predaja kaže da je sveti Juraj rođen u Kapadociji, zemlji njegova oca, ali mu je majka Polikronija bila porijeklom iz Lide gdje je i živjela obitelj sv. Jurja. Podaci o životu svetog Jurja, koji je živio nekoliko desetljeća prije Konstantina, prilično su nejasni, ali u kripti crkve nalazi se sarkofag u kojem se nalazi njegovo tijelo i posljednji put je otvoren prije otprilike dva stoljeća. Markellos nastavlja: “S obzirom na popularnost koju sveti Juraj uživa diljem svijeta – zaštitnik je desetak naroda, a kao što je dobro poznato, i Engleske – ovo bi mjesto, zbog svoje umjetničke ljepote, trebalo biti uključeno i u plan puta mnogih hodočasnika u Svetu Zemlju. Saznanje da Sveti Otac izvorno nosi njegovo ime, našu zajednicu čini ponosnom. Zbog toga sam vrlo radostan i zajedno s latinskom braćom iz Kustodije, Patrijaršije i Nuncijature, koji su danas došli ovamo iz Jeruzalema kako bi molili s nama, što drugo mogu reći iz kuće svetoga Jurja nego li: Papa Franjo, čestitamo!


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.