Budi dio naše mreže
Izbornik

Indija: Velika radost među dalitima zbog budućeg kardinala Poole iz skupine „nedodirljivih“

Hyderabada (IKA)

Katolici u Indiji raduju se imenovanju prvog dalitskog kardinala nadbiskupa Anthonyja Poola, prenosi Vatican News 30. svibnja, nakon što je papa Franjo objavio imena novih kardinala.

Vijest da će nadbiskup Hyderabada Anthony Poola biti jedan od novih kardinala „trenutak je ponosa za sve Indijce, bez obzira na njihovu kastu i vjeru“, rekao je Franklin Caesar Thomas, koordinator Nacionalnog vijeća dalitskih kršćana (National Council of Dalit Christians; NCDC), za azijski UCA News.

Desetljećima su katolički daliti zahtijevali kraj kastinskog sustava u Crkvi i pravo na veće sudjelovanje u Crkvi. Daliti su dugo apelirali na Vatikan da prekine praksu imenovanja biskupa gotovo isključivo iz redova viših kasta, kao znak „poštivanja indijskog sekularnog i demokratskog ustava i načela socijalne pravde“. Ogorčenje dalita je posljednjih godina poraslo do te mjere da su prijetili uspostavom vlastite Katoličke Crkve dalitskog obreda. U ožujku su, primjerice, dalitski kršćani prosvjedovali protiv imenovanja ne-dalita na mjesto nadbiskupa Pondicherry-Cuddalorea u južnoj državi Tamil Nadu. Samo dvojica od 31 indijskog nadbiskupa i 11 od 180 biskupa su daliti. Kancelar nadbiskupije Hyderabad o. T. Victor Emmanuel rekao je da izbor nadbiskupa Poola za kardinala „biskupiju i sve ljude koji govore telugu čini ponosnima“.

Daliti i njihov jezik

Riječ dalit na sanskrtu znači „pogaženi nogama“ i odnosi se na sve skupine koje su se nekada smatrale „nedodirljivima“ i izvan hinduističkog sustava kasti. Vladini podaci pokazuju da oko 200 milijuna od 1.3 milijarde stanovnika Indije pripada toj socijalno ugroženoj skupini. Oko 60 posto od 25 milijuna indijskih kršćana su daliti. Njihov udio među indijskim katolicima je 75 posto. Telugu, iz obitelji dravidskih jezika, u južnoj Indiji govori 81 milijun ljudi. To je nakon hindskog, bengalskog i marathija, najrasprostranjeniji jezik u Indiji. Važan tehnološki centar Hyderabad glavni je grad južne indijske države Telangana, prenosi Vatican News.