Budi dio naše mreže
Izbornik

Inicijativa mladih Varaždinske biskupije „Sa Špancira na klanjanje Isusu“

Varaždin (IKA)

U vremenu održavanja manifestacije „Špancirfest“ u Varaždinu od 20. do 28. kolovoza, Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije osmislio je dodatni program za sve posjetitelje − euharistijsko klanjanje u crkvi sv. Nikole.

„Došpancirajte se do Isusa“, pozivao je na kraju svog mandata kao povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec.

„Treba reći da ova inicijativa nije dio službenog programa Špancirfesta, no znajući da u to vrijeme u Varaždinu imamo veći broj ljudi, mi smo u Uredu za mlade zapravo imali spontanu reakciju da tim ljudima, budući da već jesu tu, ponudimo jedan takav program. Grad u svojoj viziji nema nešto poput ovog, jer ovo, jasno, nije performans. No, s obzirom na novu evangelizaciju o kojoj se danas mnogo govori, nama je bio izazov ponuditi nešto takvo i prihvatili smo taj izazov u vjeri da će biti zainteresiranih koji će tu stati, pomoliti se, 5, 10, 30 minuta… kako tko“, pojašnjava vlč. Kosec.

Dodao je da na mnogim lokacijama u gradu za vrijeme Špancirfesta, ljudi gledaju razne performanse, no u crkvi svetog Nikole, svakodnevno od 20:30 do 22:30 „mogu biti pred Onim koji je za njih tu, da mu se poklone“. Rekao je da slučajne prolaznike u to vrijeme u crkvu sv. Nikole ponajprije privuče svjetlo koje vide.

„Njime osvijetlimo Presveto, dok je crkva u potpunom mraku, tako da ništa drugo ne privlači pozornost, nego samo svjetlo, odnosno osvijetljeno Presveto i glazba. Prošle godine zastali su tako neki Englezi, ne razumiju hrvatski. No, nakon klanjanja, imali su potrebu doći do nas i reći da im je to nešto fantastično, i da to još nikada nisu doživjeli, i da su se prekrasno osjećali tih dvadesetak minuta koliko su bili u crkvi. To sveto je zapravo vrlo privlačno“, poručio je vlč. Kosec. „Mi sijemo na ovakav način, a gdje će što narasti to dragi Bog odlučuje“, zaključio je.