Budi dio naše mreže
Izbornik

Intervju Glasa Koncila s kardinalom Jean-Claudeom Hollerichom

Zagreb (IKA)

Gost redovitoga intervjua u novome broju Glasa Koncila jest kardinal Jean-Claude Hollerich, nadbiskup Luksemburga i predsjednikom Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE).

Kardinal Hollerich nedavno je posjetio Hrvatsku, u povodu početka njezina predsjedanja Vijećem Europske unije. Sugovornik govori o različitim vidovima zadaće COMECE-a u Europskoj uniji, počevši od dijaloga s njezinim institucijama koji je propisan glasovitim čl. 17. Ugovora o načinu funkcioniranja EU-a.

Kardinal Hollerich, nadalje, s crkvenog stajališta progovara o gorućim trenutnim problemima EU-a i Crkve u Europi. Jedna od tema su tako migracije s njihovim utjecajem kako na društveno-politički tako i na crkveni život. Kardinal se osvrće i na razlike u stajalištima među članicama Unije, ali i mjesnih Crkava u Uniji, a predstavlja i svoju domovinu Luksemburg.

Dio razmišljanja posvećen je i Hrvatskoj i njezinoj ulozi u EU-u. Među ostalim, kardinal Hollerich kaže:

„Gledajući iz naše zapadne perspektive, radujemo se što Hrvati dolaze k nama. Ta oni i nisu pravi stranci, oni su Europljani! A i tradicija hrvatskih migracija vrlo je dugačka. To međutim ne znači da matična zemlja smije ‘iskrvariti’ od svojega stanovništva. Bosnu i Hercegovinu taj problem muči i više nego Hrvatsku. Uistinu je potrebno pružiti ‘čari’, prave poticaje da ljudi ostanu“.