Budi dio naše mreže
Izbornik

Irački narod od Pape očekuje mnogo

Bagdad (IKA)

Kaldejski patrijarh iz Bagdada kardinal Louis Raphael Sako u razgovoru za Radio Vatikan u ponedjeljak 7. prosinca izrazio je veliku radost zbog vijesti o posjetu pape Franje Iraku sljedećega ožujka.

„Dolazi nam Papa! A to znači da kršćanima i uopće ljudima na Istoku, koji već dugo žive u nesigurnosti, strahu i mnoštvu nedaća, donosi pomoć i nadu da bi se stanje jednom moglo popraviti. Bit će to hodočašće u kojem je sadržana poruka ljudskoga bratstva“, istaknuo je kaldejski babilonski patrijarh, osvrćući se i na najnoviju Papinu encikliku o ljudskom bratstvu, koja poziva na bratstvo i prijateljstvo među ljudima, narodima i državama.

„Enciklika Fratelli tutti ne odnosi se samo na kršćane nego na sve ljude na tom području – dosta s ratovima i sukobima, ubijanjem, razaranjem i korupcijom! Moramo povratiti povjerenje, ponovno izgraditi mir i stabilnost. Mnogo očekujemo od Pape. Bit će to snažni trenutak – on će nam navijestiti istinu. Hrabri je to čin, osobito u ovom trenutku“, istaknuo je kardinal Sako.

Još prije nekoliko mjeseci kardinal Sako za Radio Vatikan je izjavio da nažalost još ne postoje uvjeti za Papin posjet Iraku. Na novinarevo pitanje što se u međuvremenu promijenilo, kardinal je odgovorio: „Sada postoji volja na strani iračke Vlade. Predsjednik Barham Salih susreo se s Papom i pozvao ga u posjet, a i ja sam mu napisao pismo s tim ciljem. Papa već dugo sanja o odlasku u zemlju Abrahamovu i nadam se da će se sada sve pozitivno razvijati te će se taj pohod i ostvariti.“

Kardinal ističe da je stanje kršćana gotovo posvuda na Bliskom istoku jako teško. „Nama, kršćanima, jedino je sredstvo obrane molitva i nada. Samo nam vjera daje snagu. Zaista, mi smo jedna manjina u nedaćama, u posljednjih 20 godina strašno smo trpjeli. No, kada sada mislimo na Siriju i Libanon… To je katastrofa. Papa će sve ohrabriti proročkim glasom – uputiti nas na nove obzore bratstva, poštovanja i skladnoga suživota“.

Kardinal Sako nije bio iznenađen današnjom najavom Papina dolaska, rekavši da to znaju već mjesec dana i već se počeli s pripremama. „Nama je taj Papin pohod kao novi Božić. Sveti Otac je otac za sve, i za muslimane, koji ga poštuju i koji su također zadovoljni zbog njegova dolaska. Narod ga nestrpljivo očekuje i žele ga čuti“, istaknuo je patrijarh Sako u razgovoru za Radio Vatikan.