Budi dio naše mreže
Izbornik

Irski nadbiskup o utjecaju epidemioloških mjera na vjerski život

Dublin (IKA)

Na svetkovina sv. Patrika, zaštitnika Irske, u srijedu 17. ožujka novi dublinski nadbiskup Dermot Farrell u homiliji na svečanoj misi u dublinskoj katedrali, komentirajući ublažavanje mjera za suzbijanje zaraze covida-19 najavljeno za sljedeći mjesec, pozvao je vlasti da daju prednost pravu na bogoslužje, javlja Catholic News Agency (CNA).

Nadbiskup Dermot Farrell u homiliji na Dan svetog Patrika (St. Patrick’s Day) je rekao: „Kao nešto što se tiče ljudskog dostojanstva i pravičnosti, ali još više dobrobiti i povratka u normalnost, pozivam javne vlasti da daju jamstvo da će legitimna želja ljudi da se okupljaju odgovorno i u granicama razumnih smjernica za ostvarivanje svoga ustavom zajamčenog prava na bogoštovlje biti prioritet u ublažavanju uvedenih ograničenja.“

Irska se nalazi pod strogim ograničenjima zbog suzbijanja covida-19 do 5. travnja. Prema epidemiološkim mjerama koje je uvela Vlada, javno slavljenje bogoslužja obustavljeno je u zemlji od 7. listopada 2020. Javne vjerske službe u Irskoj su bile obustavljene i od ožujka do lipnja 2020.

U propovijedi za Dan sv. Patrika, nadbiskup Farrell je primijetio da je protekla godina „bila burna za vjernike, a sve su crkve bile mnogo mjeseci zatvorene za javno bogoslužje“.

Nadbiskup, koji je ustoličen u Dublinu 2. veljače, naglasio je da je Crkva u Irskoj ozbiljno shvatila smjernice Ministarstva zdravstva i revno ih se držala kad god su javne mise bile dopuštene.

Unatoč tome što su u Irskoj razvili druge kreativne načine za podršku osobama putem interneta i telefonskih poziva, „mnogim je ljudima uskraćivane mogućnosti sudjelovanja na misi i primanja pričesti teško padalo: utjecalo je na način na koji jačaju i hrane svoju vjeru“, rekao je nadbiskup Farrell.

„Nemojmo podcjenjivati posljedice toga na živote ljudi“, dodao je ističući da „naša vjera i njezino prakticiranje – i privatno i zajedničarsko – čine razliku“.

Prema nadbiskupu to je ono što je sveti Patrik razglašavao u Irskoj: „Chríost liom, Chríost romham – Krist sa mnom, Krist preda mnom, Krist meni zdesna, Krist meni slijeva“.

Naglasio je da molitva i zajedničko bogoslužje na misnome slavlju za katolike nisu „neobavezna razonoda“.

„Za vjernike učinci pandemije najsnažnije se osjećaju na razini života zajednice“, rekao je. „Sad se moramo pitati ne postoje li bolji načini upravljanja ovom bitnom dimenzijom našeg zajedničkog života.“

Irska vlada nije otkrila koja će ograničenja za covid-19 biti na snazi nakon 5. travnja, ali lokalni su mediji izvijestili da će vjerojatno doći samo do malog ublažavanje mjera.