Budi dio naše mreže
Izbornik

Ispovijest vjere kandidata za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

Kandidati za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije Antun Mate Antunović i Klement Radosoljić ispovjedili su svoju vjeru i obećali vjernost Katoličkoj Crkvi, u subotu 16. listopada u kapeli Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, za vrijeme svečane Večernje molitve koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Slavlju su nazočili rektor splitske bogoslovije vlč. Đuliano Trdić, vicerektor don Franjo-Frankopan Velić, duhovnik don Mato Brečić, don Nikola Šakić te bogoslovi.

„Jutros smo započeli sinodali hod u našoj Nadbiskupiji, a naša večerašnja molitva je nastavak toga hoda – kroz nju hodamo zajedno s našim kandidatima do njihove ispovijesti vjere. Osim toga, ova nas molitva povezuje s vjernicima diljem svijeta u zajedničkom hodu prema Kristu“, kazao je na početku prigodnog nagovora nadbiskup Barišić.

Osvrćući se na dnevna čitanja mons. Barišić je kazao kako se događaji u Abrahamovu životu odvijaju snagom vjere jer je on čovjek koji je život povjerio Gospodinu. „Uporište našeg zemaljskog života treba biti vjera u Gospodina i nada u Njegovu dobrotu, a ne osobno znanje ili sposobnost“, nastavio je.

Obraćajući se kandidatima, Nadbiskup je kazao da je vjera egzistencijalna životna dimenzija te da je nikada ne smiju ostaviti na marginama vlastitog djelovanja. „Vjera nadilazi sve zakone te nas otvara Bogu i bližnjemu. Našim životima trebamo potvrditi svoju ispovijed vjere – trebamo priznati Krista pred ljudima. Tako postajemo autentični te svoju braću privlačimo Njemu“.

„Nijekanje Gospodina nas uvijek dovodi do nijekanja bližnjega“, dodao je, kazavši da grijeh čovjeka razara jer ga kroz udaljavanje od bližnjih dovodi do duhovnog samoubojstva.

Potaknuvši kandidate da budu ljudi vjere, nade i ljubavi te autentični poslužitelji Boga i bližnjega, mons. Barišić im je zaželio svaki Božji blagoslov na njihovom daljnjem putu.

Zatim su kandidati polaganjem ruke na Sveto evanđelje potvrdili da bez ikakve izvanjske prisile i straha žele primiti sveti red đakonata, da su svjesni svih osobnih prava i dužnosti te poteškoća koje su pred njima te da dobro shvaćaju smisao i značenje zakona celibata kojeg će do kraja života vjerno obdržavati. Također su obećali poslušnost zakonitoj crkvenoj vlasti u svemu što naredi u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava i drugim crkvenim zakonima i propisima.

Na kraju Večernje Nadbiskup je kandidatima darovao Časoslov.