Budi dio naše mreže
Izbornik

Ispraćaj i sprovodni obredi istaknute liječnice Simone Šandrić Gotovac na Mirogoju

Zagreb (IKA)

Na Gradskome groblju Mirogoj u Zagrebu u petak, 26. kolovoza, pokopana je ugledna liječnica prof. dr. sc. Simona Šandrić Gotovac (82) koja je čitav svoj život radila u Rimu kao sveučilišna profesorica kardiologije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca. Sprovodne obrede i ispraćaj predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, a ispratili su je prijatelji, kolege i poštovatelji.

Biskup Ivan Šaško je u nagovoru – govoreći o susretu u Emausu u kojem je učenicima gorjelo srce u susretu s Uskrslim – rekao da srce kao ljudski organ metaforički prerasta tjelesnost i u raznim kulturama govori o cjelini života. Srce je i susretište prolaznosti i neprolaznoga, čežnje za vječnošću koje je Bog usadio u čovjeka i dara vječnosti kojim Bog preobražava smrtnost u besmrtnost.

„Želio sam da Božja riječ o srcu tako široka i neiscrpna danas odjekne u ovome slavlju”, nastavio je biskup posvjestivši da je brigu za ljudsko srce nemoguće previdjeti u životu preminule Simone. Pronašao je najmanje tri poveznice.

„Prva je o tome da je bila redovnica, članica Zajednice Školskih sestara franjevaka Krista Kralja Provincije Presvetoga Srca Isusova iz Splita. Ta poveznica Krista Kralja i njegova Srca ovdje zaokružuje njezin zemaljski hod. Ali on ne prestaje upravo zbog onoga što se drugima daje od srca. Vjerujem da ćemo se i toga prisjetiti kada budemo sada prolazili pokraj mirogojske crkve na čijem pročelju piše: Kralju vjekova u kojemu sve živi.”

„Druga je poveznica u kardiologiji, medicinskom pojmu koji je usko vezan uz njezin rad. Ehokardiografija. Dok je treća u imenu Katoličkoga sveučilišta u Milanu Sacro Cuore, Presveto Srce Isusovo. Isus nas poziva da učimo od njega jer je krotka i ponizna srca”, naglasio je pomoćni zagrebački biskup.

I, uz ostalo, na kraju nagovora je rekao: „Dok u Očeve ruke po Kristu izručujemo dušu svoje sestre, znamo da ju dočekuju oni kojima je pružila ruke, pogled i srce. Cijenjena sestro u vjeri, Simona! U raj poveli te anđeli i tvoji prijatelji u svetosti Crkve od sv. Ivana Pavla II. do mnogih znanih i onih za koje ćeš pitati ‘Kada vas to vidjeh bolesne, gladne, tužne, osamljene, obeshrabrene i u drugim potrebama?’.”

Na sprovodu su se od gospođe Šandrić Gotovac oprostili i Božo Kovačević, u ime Zaklade ‘Vlado Gotovac’ – koju je osobno utemeljila nakon suprugove smrti – te Miro Bulj, gradonačelnik Sinja u kojem se pokojnica rodila i odrasla.

Oproštaju su nazočili i varaždinski biskup Bože Radoš, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, rektor Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu Marko Đurin, te izaslanstvo Katoličkog sveučilišta Svetog Srca u Rimu.

Sažalnice je uputilo više ordinarija, rečeno je na sprovodu, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša, nadbiskup u miru Marin Barišić, nadbiskup nuncij u Bjelorusiji Ante Jozić i vojni ordinarij Jure Bogdan dok je mons. Šaško osobno prenio obitelji riječi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji zbog kardinalskih obveza boravi u Rimu.

Simona Šandrić Gotovac umrla je u Splitu 22. kolovoza nakon kratke i teške bolesti. Tijekom radnog vijeka radila je u Rimu kao sveučilišna profesorica kardiologije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca gdje je bila i članica liječničkog tima sv. Ivana Pavla II.

Foto: IKA/Ante Novak // Sprovod i ispraćaj Simone Šandrić Gotovac