Budi dio naše mreže
Izbornik

Ispraćaj kardinala Jozefa Tomka u Vatikanu

Vatikan (IKA)

Misu zadušnicu za kardinala Jozefa Tomka predvodio je 11. kolovoza u Vatikanu dekan Kardinalskog zbora kardinal Giovanni Battista Re, dok je papa Franjo predvodio molitvu preporuke i posljednji pozdrav (Ultima Commendatio i Valedictio), prenosi Vatican News.

„S njim nestaje lik koji je činio čast Rimskoj kuriji zbog čvrste vjere koja ga je karakterizirala, zbog istinske duhovnosti, živog ‘sensus Ecclesiae’, velike uravnoteženosti u prosudbama, smirenosti, zdravog razuma, ljubaznosti i finoće njegova lika“, rekao je kardinal Re, prisjećajući se preminuloga umirovljenoga prefekta Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinala Tomka.

U homiliji dekan Kardinalskog zbora osvrnuo se na dug i intenzivan život kardinala Tomka, koji je preminuo 8. kolovoza u svojoj rezidenciji u Rimu s napunjenih 98 godina. Bivši generalni tajnik Biskupske sinode, umirovljeni prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda i predsjednik emeritus Papinskog odbora za međunarodne euharistijske kongrese, bio je najstariji član Kardinalskog zbora. Prigodom apostolskog putovanja pape Franje u Slovačku od 12. do 15. rujna 2021., kardinal Tomko je sudjelovao na susretu s mladima na stadionu Lokomotive u Košicama. Bio je i 30. travnja 2022. u dvorani Pavla VI. s hodočasnicima iz Slovačke. Njegova nazočnost, rekao je tom prigodom Papa, „omogućuje da osjećamo kako je Crkva obitelj koja zna poštovati starost kao dar“.

Veliki misionarski i apostolski žar

Život kardinala Jozefa Tomka bio je obilježen služenjem Bogu i braći. Ušao je vrlo mlad u sjemenište Košičke nadbiskupije. Čim je završio II. svjetski rat, 1945. godine, poslan je u Rim na dovršetak studija. „Poslije završetka studija, prisjetio se kardinal Re, povijesni događaji njegove nacije, zbog uspostavljanja Čehoslovačke Socijalističke Republike i protivljenja komunističke vlasti Katoličkoj Crkvi, spriječili su ga da se vrati u domovinu“.

Drugi značajan datum je 12. ožujka 1949., dan kada je Jozef Tomko zaređen za svećenika u Rimu. Dana 12. srpnja 1979. sveti Ivan Pavao II. povjerio mu je zadaću glavnog tajnika Biskupske sinode i osobno ga zaredio za biskupa. Budući da je vrlo malo ljudi moglo dobiti dopuštenje čehoslovačke vlade za dolazak u Rim, biskupsko ređenje nije bilo u vatikanskoj bazilici, nego u Sikstinskoj kapeli. Prema Papinoj želji, istaknuo je kardinal Re, slavlje je „obilježeno posebnom svečanošću, jer je Papa želio naglasiti svoju blizinu Slovačkoj i cijeloj Crkvi šutnje u tako teškom vremenu za katolike koji su živjeli dalje od onoga što je Churchill nazvao željeznom zavjesom“.

Duh otvorenosti prema narodima

Godine 1985. Jozef Tomko imenovan je prefektom Kongregacije za evangelizaciju naroda, a odmah potom i kardinalom. S „velikim misionarskim i apostolskim žarom“, rekao je u homiliji dekan Kardinalskog zbora, kardinal Tomko „se brinuo za izravne kontakte s onima koji su djelovali na misijskim područjima“. „U duhu otvorenosti prema narodima i osjećaja za univerzalnost, rasipao je svu svoju energiju na stotinjak putovanja po područjima povjerenim njegovom dikasteriju, uvijek stavljajući Krista u središte svojih zahvata i iskazujući veliki duh otvorenosti prema narodima, njihove kulture i osjećaj univerzalnosti“. Molimo Boga, zaključio je kardinal, „da i nama udijeli da svoj zemaljski hod dovršimo s bezrezervnom vjernošću i neiscrpnim žarom u službi Crkve i naše braće, o čemu nam je kardinal Tomko ostavio poučno svjedočanstvo“.

Pokop u Slovačkoj

Nakon ispraćaja u bazilici Svetog Petra, posebnim zrakoplovom koji je ponudila slovačka vlada tijelo kardinala Tomka odvest će se u Bratislavu, gdje će biti izloženo u mjesnoj katedrali dva dana. Potom će posmrtni ostaci stići u grad Košice na posljednji ispraćaj 16. kolovoza, u katedrali Svete Elizabete, gdje će kardinal biti pokopan.