Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao novi broj glasila „Stopama pobijenih“

Široki Brijeg (IKA)

Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ objavila je 31. broj glasila „Stopama pobijenih“, drugi u 2023. godini.

Rubrika „Ljetopis“ među ostalim donosi izvještaj o 78. obljetnici ubojstva hercegovačkih franjevaca i puka Božjega. U prošlom razdoblju širokobriješki samostan i ratno sklonište posjetili su franjevački provincijali i kustosi, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Francis Assisi Chullikatt, umirovljeni nadbiskup mons. Piero Coccia te kardinal Ernest Simoni iz Albanije.

Rubrika „Stratišta“ donosi drugi dio zapisa dr. sc. fra Otona Knezovića o događajima na Širokom Brijegu 7. veljače 1945., kao i o stradanju pučanstva u Mostaru.

Prisjećanje bivših đaka Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu o profesoru fra Stanku Kraljeviću objavljeno je u rubrici „Pobijeni“.

„Glas o mučeništvu“ donosi Proslov fra Bazilija Pandžića u kojemu opisuje kako je saznao za stradanje fratara u Hercegovini dok je učio u Rimu te kako je nakon toga svega nastala knjiga „Istina o ubijenoj gimnaziji“.

U „Natječaju“ novi broj donosi radove za uzrast djeca i mladež koji su nagrađeni u veljači 2023. kada su se obilježavali Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Objavljen je i razgovor s dekanom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Draženom Barbarićem. Bavi se područjima političke teorije, geopolitike, mirovnim studijima, kulturom pamćenja i politikama povijesti. „Jedan od razloga jugokomunističkog ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu jest taj da bi jugokomunisti mogli zagospodariti hrvatskim narodom, ukrasti mu njegovu slobodu. Potrebno je zbog toga govoriti o svemu tomu i na pravi se način suočiti s našom prošlošću. To je još uvijek teško, jer su jugokomunisti zaledili kulturu pamćenja za najmanje 45 godina. Tek Domovinskim ratom počinju se oslobađati zapretane uspomene i zacjeljivati rane.“

Glasilo „Stopama pobijenih“ može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem BiH, a dostupno je i u pdf formatu na stranici pobijeni.info. Prijašnje brojeve glasila također je moguće pronaći na portalu u poglavlju „Izdavaštvo“.

Vicepostulatura, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, glasilo objavljuje 15 godina, dvaput godišnje. Prvi broj glasila izišao je u srpnju 2008. Osim što je dragocjeno štivo koje svjedoči o mučeničkoj smrti mnogih nevinih, neke sudionike događaja otprije 78 godina potaknulo je na svjedočenje i tako doprinijelo da istina ispliva na vidjelo te da se što prije zacijele otvorene rane hrvatskog naroda.