Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao prvi svibanjski broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 5. svibnja 2024., koji otvara pohod pape Franje Veneciji.

Pohod pape Franje Venecijanskomu bijenalu u nedjelju 28. travnja prepoznat je kao novi veliki korak u obnovi dobrim dijelom pokidanih spona između Crkve i suvremene umjetnosti, obnovi koja, što se tiče papinstva, traje već više od pet desetljeća, piše Glas Koncila.

„Glas rođenih za život nerođenih“ geslo je koje će u proljetnim danima ujediniti sjever i jug Lijepe Naše u zagovaranju svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti kroz Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Ususret prvomu ovogodišnjemu Hodu za život nekoliko lokalnih koordinatora za Glasa Koncila otkriva u kakvu ozračju Hrvatska dočekuje „festivale života“.

Kako okupljanje više tisuća mladih u Gospiću na Susretu hrvatske katoličke mladeži, upravo u današnje doba, može biti veliki znak za Crkvu i društvo u Hrvatskoj, znak koji ni danas ne može pobjeći od – mučeništva, u komentaru piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić.

„Mi kršćani ne možemo zastupati euroskepticizam“, odlučno u središnjem intervjuu tvrdi predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) biskup Mariano Crociata. Ipak, kao što postoji napast da se Europa vidi samo kao nešto iz čega se crpi, a ne i kao nešto čemu se daje, podjednako je izvjesna opasnost odvajanja Europe od vrjednota koje su u njezinu temelju. Upravo su zato izbori za Europski parlament vrlo važni. „Najteža pogrješka koju često činimo jest misliti da netko odozgor (…) može učiniti sve, a mi ne možemo i ne moramo ništa napraviti, nego samo čekati“, zaključuje mons. Crociata.

Od slika u samostanskim kapelama do vitraža i mozaika u nacionalnim svetištima, opus Josipa Botterija Dinija je prepoznatljiv znak moderne hrvatske sakralne umjetnosti, i znamen pobožnosti hrvatskih vjernika diljem svijeta. U povodu njegove zagrebačke retrospektive s „pjesnikom boja“ reportaža novog broja krenula je na svojevrsno hodočašće deseterim umjetničkim postajama na kojima se susreću katolička vjera, hrvatska domovina i europska likovnost.

Angažirana vjernica iz sućurske Župe sv. Jurja i nagrađivana književnica Renata Dobrić kroz svoje svjedočanstvo za Glas Koncila otkriva „tajna nadahnuća“ svojih djela i odanost Majci Božjoj koja se „skrila“ podno Kozjaka.

Od Splita 1996. godine desetci tisuća hrvatskih mladića i djevojaka u sklopu Susreta hrvatske katoličke mladeži oplemenili su brojne hrvatske gradove i domove svojom mladenačkom radošću i kršćanskom nadom. S obzirom na to da gospićki SHKM dolazi nakon „prijeloma“ prvog svibanjskog broja Glasa Koncila, iz arhiva su „izvučene“ uspomene na protekle susrete te su sjedinjene u poseban fotospomen.