Budi dio naše mreže
Izbornik

Izabrani novi predsjednik i dvojica dopredsjednika CELAM-a

Portoriko (IKA)

Redovna opća skupština Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAM), održana u Portoriku od 16. do 19. svibnja, izabrala je nadbiskupa Jaimea Spenglera za novog predsjednika Vijeća, a nadbiskupe Joséa Luisa Azuajea i Joséa Dominga Ulloa za dopredsjednike, prenosi Vatican News.

Novi predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAM) Jaime Spengler nadbiskup je Porto Alegrea i nedavno izabrani predsjednik Nacionalne biskupske konferencije Brazila (CNBB).

Kako stoji na službenoj stranici CELAM-a, novi predsjednik „preuzima imenovanje Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba u duhu poslušnosti, ali i vođen vjerom“.

Nadbiskup Spengler također je inzistirao na tome da je CELAM „vijeće biskupa, a kao vijeće ima poslanje promicati evangelizacijsko putovanje Crkve u Latinskoj Americi i na Karibima“.

Za prvog dopredsjednika biskupi su izabrali venezuelanskog nadbiskupa Joséa Luisa Azuaje Ayalu, a za drugog dopredsjednika panamskog nadbiskupa Joséa Dominga Ulloa Mendieta.

Nakon izbora predsjednika i dva dopredsjednika, izabran je i predsjednik Vijeća za gospodarska pitanja biskup Santiago Rodríguez, porijeklom iz Dominikanske Republike. Generalno tajništvo CELAM-a preuzima peruanski biskup Lizardo Estrada Herrera.

Tim izborima kompletira se predsjedništvo Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba za četverogodišnji period u razdoblju od 2023. do 2027. godine.

Proces obnove CELAM-a započet je 2019. na 37. redovnoj općoj skupštini, održanoj u Hondurasu. Što se tiče sinodskoga procesa od 2021. do 2024., mnogi vide uvod u jednom od najvažnijih trenutaka u životu vijeća posljednjih godina, u prvoj crkvenoj skupštini Latinske Amerike i Kariba, održanoj u Meksiku u studenom 2021., a koju se smatra praktičnom vježbom sinodalnosti.

Prije samog zasjedanja, Sveti Otac poslao je poruku u nadi da opća skupština donese obilne plodove hodočasničkoj Crkvi u Latinskoj Americi i na Karibima kako bi uvijek bila spremna služiti, posebno siromašnima i marginaliziranima, razlučujući nadahnuća Duha Svetoga i u sinodalnosti s čitavim svetim Božjim narodom, prenosi Vatican News.