Budi dio naše mreže
Izbornik

Izabrana priorica u Karmelu Presvetog Srca Isusova u Gospiću

Gospić (IKA)

Na prvom izbornom kapitulu bosonogih karmelićanki u Gospiću u srijedu 31. siječnja izabrana je nova priorica samostana s. Barbara od Vječnog Oca (Marija Lukinić) te savjetnice: s. Emanuela od Blažene Djevice Marije (Smiljana Režek), s. Katarina od Krista Raspetoga (Katica Kalinić) i s. Marijana od Raspetog Isusa (Marijana Mrakovčić), izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Kapitul je počeo misom i zazivom Duha Svetoga. Kapitulom je presjedao dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić u pratnji kancelara preč. Mišela Grgurića i priora samostana karmelićana u Gospiću o. Tihe Radana.

Predvodeći misu, mons. Pavlić u propovijedi je istaknuo čudesnost Riječi Božje koja se otkriva u prikladnosti za svaki trenutak vjerničkog života.

„U pozadini povijesnih događanja, konstantu biblijske poruke čini drama vjere i nevjere koja se događa u narodu i pojedincima koji vode narod. Vrlo snažan primjer te drame imamo upravo u odlomku koji smo danas slušali iz Druge knjige o Samuelu, u Davidovu činu brojanja naroda”, pojasnio je.

Nastavio je opisujući Davidovo brojanje naroda i ratnika, kao izraz nevjere u Boga, odnosno pouzdanja u sebe i vlastite snage. Naglasio je kako posljedice Davidova grijeha trpi njegovo potomstvo i cijeli narod, ali jednako tako, plodove oproštenja, nakon pokajanja, uživa cijeli narod.

Naveo je kako je konstanta biblijske poruke ta da unatoč ljudskoj slabosti i nevjeri ili nevjernosti Bog uvijek vjeran ostaje. David biva od Boga izabran i blagoslovljen, kao istovremeno slab i jak, grešan i pomilovan! Ta drama vjere i nevjere biva drama Davidova (Adamova) potomstva, sve do Krista, protumačio je.

„Ista drama vjere i nevjere događa se i u našim srcima. Upravo stoga prije današnjeg svetog čina izbora priorice zazivamo snagu Duha Svetoga i zagovor svetaca, Djevice Marije, Josipa, Sina Davidova, Ilije Proroka, Terezije Avilske, Ivana od Križa, Male Terezije, i Ivana Bosca čiji spomen Crkva danas slavi“, rekao je mons. Pavlić.