Budi dio naše mreže
Izbornik

Izaslanstvo Vlade RH pohodilo sjedište Banjolučke biskupije

Banja Luka (IKA/TABB)

Izaslanstvo Vlade RH pohodilo je u četvrtak, 24. siječnja sjedište Banjolučke biskupije, izvjestila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije (TABB). Izaslanstvo su predvodili Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH.

Visoko izaslanstvo dočekao je banjolučki biskup Franjo Komarica zajedno sa svojim prvim suradnicima. Na višesatnom radnom sastanku u prostorijama Biskupijskog Ordinarijata sudjelovali su i generalni konzul RH u Banjoj Luci Zlatko Kramarić i savjetnik dopredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda Dragan Juričević.
U prvom dijelu sastanka biskup Komarica i njegovi suradnici prezentirali su aktualne potrebe i planove biskupijskih odgojno-obrazovnih i karitativno-socijalnih ustanova. Članovi izaslanstva su pozorno saslušali ta izlaganja i dali obećanje da će razmotriti načine kako pomoći politički i materijalno da se hvale vrijedni projekti Banjolučke biskupije ne ugase nego da i dalje budu za opće dobro – ne samo katolika nego i brojnih drugih sugrađana.

Foto: TABB

U drugom dijelu sastanka sudjelovali su predstavnici Udruga prognanih Hrvata iz banjolučkog, prijedorskog, kotorvaroškog i sanskomostskog kraja.

Oni su iznijeli brojne konkretne podatke o dugogodišnjem kontinuiranom opstruiranju održivog povratka prognanih Hrvata od strane lokalnih vlasti. Požalili su se i na dosadašnje odbojno ponašanje hrvatskih političara u institucijama entiteta RS i države BiH kao i nekih od predstavnika državnih institucija u RH, na koje su se obraćali za pomoć u želji da se vrate u svoja rodna mjesta.

Svi predstavnici Udruga su isticali da ima još mnogo zainteresiranih prognanih Hrvata iz šire banjolučke regije u RS koji ne odustaju od traženja oduzetih im osnovnih ljudskih prava, kao prava na imovinu, na rodno mjesto, na mogućnost sigurnog života na rad i življenje od vlastitog rada. Iznijeli su i cijeli niz primjera kako se prognanici sami trude oko obnavljanja svojih porušenih domova i stvaranja uvjeta za život, ali nedostaju putevi, struja i voda za što se trebaju brinuti lokalne zajednice, a to one uporno ne čine. Izrazili su potrebu za otvaranjem pravnog savjetovališta u Banjoj Luci, gdje bi mnogi zainteresirani mogli iznijeti svoje probleme i zatražiti stručnu pomoć. Njihove iskaze je podupro i generalni konzul Kramarić.
Članovi izaslanstva Vlade RH pažljivo su saslušali sva izvješća i obećali da će biti otvoreni za iznalaženje svake vrste pomoći koje im budu moguće da se pomogne brojnim obespravljenim Hrvatima porijeklom iz BiH na području entiteta RS, izvjestila je TABB.

Ključne riječi:
biskup Franjo Komarica Vlada RH