Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao Glas Koncila 15./2022.

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila priređen za nedjelju 10. travnja.

Fotografija koja je zabilježila trenutak u kojemu se papa Franjo susreće s mladom obitelji u malteškom nacionalnom svetištu „Ta’ Pinu“, zajedno s početkom odgovarajućeg izvještaja o Papinom pastoralnom pohodu Malti, otvara novi broj.

Naslov „Život treba čuvati ‚u svakom času odbacivanja i zanemarivanja‘“ na neki način sažima izvještaj. Jer mnoga su područja na kojima je život danas ugrožen. To su „ideološke kolonizacije“, rat koji trenutno bijesni u Ukrajini ali i na drugim mjestima, zatvorenost, ravnodušnost i iluzija o sigurnosti zbog kojih stradavaju migranti, kultura odbacivanja koja prezire život i mudrost starih, ali ni mladima ne otvara nadu u budućnost. O svemu je tome Papa govorio na dva malteška otoka, Malti i Gozu.

U svojemu komentaru urednik Glasa Koncila Branimir Stanić tematizira dva događaja. Prvi je odluka Europskoga parlamenta da zaobiđe raspravu o osjetljivom izvješću Europske komisije, tj. o prijedlogu direktive za rješavanje „rodnoga jaza“ u plaćama. Drugi je događaj predstavljanje rezultata reprezentativnog istraživanja udruge „U ime obitelji“ o stajalištima korisnika dugoročne zagrebačke mjere „roditelj odgojitelj“ koja iznenadnom odlukom Grada Zagreba završava 1. svibnja. Nakon analize dvaju događaja Stanić završava komentar s pitanjem: „Je li ikomu jasno kako se u hrvatskom i europskom društvu može istodobno pozivati na ravnopravnost spolova i poticati na demografsku obnovu, a ponižavati žene i majke?“

Talijanski ratni izvjestitelj Nello Scavo, dopisnik talijanskog katoličkog tjednika Avvenire, koji je izvještavao iz niza kriznih žarišta u posljednjih trideset godina i čije priloge objavljuju najutjecajniji svjetski mediji, govori o svom viđenju agresije na Ukrajinu. Uspoređujući ono što je na licu mjesta vidio i čuo s velikim narativima o ratu koji dolaze s različitih strana, Scavo opisuje situaciju koja se, istina brzo mijenja, osvrće se na sam govor o ratu, na informiranje, na ulogu i stav kršćana, poglavito vjerskih poglavara, u i o sukobu…

Nova knjiga poezije Nataše Govedić „Žlice i vilice“ na jednoj strani. Na drugoj su viđenja talijanskoga ikonografa Cesarea Ripe, čija 400. godišnjica smrti pada ove godine, kao i prošle godine objavljeni hrvatski prijevod djela „Galateo“ Giovannija Della Case. Na temelju njih Luka Tripalo analizira fenomen prostote, odnosno govora s poštovanjem kao njezine suprotnosti. „Ni jedan rat nije sukob u kojem pogibaju tek vojnici i civili: to je sraz nastao iz zaborava na ljudsko dostojanstvo, čiju sliku čuva upravo kultura“, kaže među ostalim autor. Nije stoga čudno što je bl. Alojzije Stepinac, kojega autor također uvodi u priču, vodio desetogodišnju bitku protiv psovke u hrvatskom narodu…

U Rajevom Selu na krajnjem istoku Hrvatske djeluje grkokatolička Župa sv. Jozafata Polockoga koja okuplja uglavnom Rusine, a na nedavnom im se bogoslužju pridružilo i desetero Ukrajinaca izbjeglih iz Lavova. Zajednicu je moguće „susresti“ u reportaži Glasa Koncila.

Mladi suradnici tjednika su svoje vršnjake, u rubrici „Mladi mladima“, odlučili uvesti u slavljenje velikoga tjedna, poglavito Cvjetnice. Zajednički naslov koji povezuje nekolicinu manjih priloga kaže da su magarac i maslina, kao zaštitni znakovi Isusovog mesijanskog ulaska u Jeruzalem gdje mu je podnijeti muku, smrt, i tamu groba te slavno uskrsnuti, „simboli blagoslova, mira i Božje brige za ljude“.

Pobožnost križnoga puta sastavni je dio korizme. No neki od križnih putova ipak su posebni. Neki kroz prizmu Kristove muke doživljavaju muku današnjega čovječanstva, pa i svega stvorenoga. Tako je u novome broju predstavljen križni put nadahnut enciklikom „Laudato si’“ pape Franje. U tri su se predstavljene pobožnosti odrazili rat u Ukrajini i potreba molitve za mir, a u dvije vapaj nerođenih… Jedan je jedinstven po tome što su djeca i mladi uprizorili postaje, a jedan po tome što završava na Ovčari pokraj Vukovara. U „Koncilu“ su predstavljeni i planinarski križni putovi u Dubrovačkoj biskupiji te u Riječkoj i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Falklandski otoci su, nažalost, općepoznati po ratu između Velike Britanije i Argentine, a poznati su i kao stanište velikog broja pingvina, dupina i tuljana. A kako živi nekoliko tisuća tamošnjih stanovnika te nadasve kako djeluje Crkva koja broji svega 400-injak katolika, saznaje se u novome broju Glasa Koncila.

Sveopćim molitvama koje se mole u bogoslužju Muke Gospodnje na Veliki petak, posebno onima na koje je nedavno skrenula pozornost Sveta Stolica u kontekstu rata u Ukrajini, bavi teološki prilog u novome broju Glasa Koncila. Promjena koja se dogodila u nekadašnjoj molitvi za „najkršćanskijega cara“ rječito govori o dubljem i evanđeoskijem razumijevanju uloge Crkve u svijetu. To obnovljeno razumijevanje koje se posebno očitovalo na Drugom vatikanskom koncilu odražava se i na govor Crkve o ratu. To, međutim, nipošto ne znači da su glede rata nestale sve dileme.