Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao lipanjski broj Veritasa

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga za lipanj 2021.

U uvodniku novog broja, glavni urednik fra Vladimir Vidović piše o svetom Antunu kao o čovjeku nade. Nada je posljednja stvar koju čovjek može izgubiti, a upravo je nada jedno od temeljnih ljudskih iskustava. Antunovu nadu da postane Kristovim mučenikom dobri Bog ispravlja i usmjerava na drugu stranu. Gospodin je želio Antuna staviti na svijećnjak, kako bi svima svijetlio i naviještao evanđelje. Sveti Antun svojim životom u učenjem o nadi ulijeva ohrabrenje i današnjem čovjeku.

Tanja Maleš u Antunovim stranicama vraća čitatelje 790 godina u prošlost. Točnije, vraća nas na 13. lipnja 1231. kada je sveti Antun preminuo, dan kada je izgovorio „vidim svoga Gospodina“. Pokopan je u crkvi Santa Maria Mater Domini u Padovi, a svega 11 mjeseci nakon smrti proglašen je svetim.

Maja Šubarić Mahmuljin donosi razgovor s najstarijom pretplatnicom Veritasa, gospođom Marijom Wilhelm. Gospođa Marija rođena je 1924. godine, a uz Župu sv. Antuna Padovanskoga vežu je neke od najljepših uspomena te kaže da često svrati u dane djetinjstva koje je provodila na zagrebačkom Svetom Duhu.

Fra Ivan Karlić upoznaje čitatelje s „Biblijskim pitanjem“ i slučajem Galilei. Pitanja, problemi i poteškoće s usklađivanjem biblijskog čitanja naspram rezultata prirodoslovnih, povijesnih i arheoloških otkrića nazvano je krajem 19. stoljeća „Biblijskim pitanjem“. U novom broju Veritasa piše kako se pristupilo usklađivanju koristeći Sveto Pismo i rezultate znanosti.

Ivan Dragičević u rubrici Velike biblijske žene upoznaje čitatelje sa Samarijankom. Gledajući Samarijanku, ne može se gledati samo jednu ženu, nego narod, ali ne samo narod Samarije nego narod Crkve, obraćenike. Samarijanka je Krista susrela kraj zdenca, pa treba otvoriti srca, osluškivati i iščekivati jer se ne zna ni dan ni čas susreta s Mesijom.

Vladimir Grebenar upoznaje čitatelje s načinom Božje komunikacije s čovjekom. Komunikacija s Gospodinom je superiornija u odnosu na komunikaciju između ljudi. Bog zna ljudske misli i On se ne može manipulirati kako to često čine ljudi kada komuniciraju jedni s drugima. Bitan način komunikacije s Bogom je molitva koja mijenja negativne i lijene ljude u proaktivne i vrijedne vjernike.

Također, novi broj Veritasa donosi i niz drugih članaka.