Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj katoličkog tjednika Glas Koncila 19./2022., priređen za nedjelju 8. svibnja.

Prije 30 godina kod kaptolskih se franjevaca u Zagrebu okupilo 14 mladih ljudi. Bio je to skromni početak, gorušičino zrno danas najveće zajednice mladih katolika u Hrvatskoj, Franjevačke mladeži ili, kao što se češće skraćeno kaže, Frame. Naslovna fotografija novoga broja zabilježila je detalj s velike proslave u i oko crkve sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu, prikazujući gotovo tisuću sadašnjih i bivših članova Frame koji su sudjelovali u cjelodnevnom programu čiji je vrhunac bila zajednička misa. Predslavio ju je krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj nadbiskupom Giorgiom Linguom.

U svom komentaru, urednik Glasa Koncila Branimir Stanić osvrnuo se na nedavni razgovor pape Franje za talijanski dnevnik „Corriere della Sera“. Osvrćući se na Papine riječi o dvjema temama iz razgovora – o poznatom sporu oko trinaeste postaje križnoga puta na Veliki petak u Koloseju, te o svojem videosusretu s ruskim pravoslavnim patrijarhom nakon početka rata u Ukrajini – Stanić je istaknuo dva načela kriznoga komuniciranja: uvijek dati za pravo žrtvama te nikada ne odustati od vlastitoga identiteta, u ovom slučaju od evanđelja. Glas Koncila je u zasebnom izvještaju prenio najsnažnije dijelove Papina razgovora.

Hod za život ove se godine održava u jedanaest hrvatskih gradova, a u subotu 7. svibnja otvaraju ga tri grada, Slavonski Brod, Vinkovici i Varaždin. U posljednja dva se uz Ploče, manifestacija održava prvi put. Glas Koncila svojim je prilogom uveo u ovogodišnju manifestaciju, prenijevši razmišljanja njezinih koordinatora.

„Znanstvena je činjenica da više od 80 posto poljoprivrednih kultura izravno ovisi o oprašivanju kukcima, ponajviše pčelama. Slikovito rečeno, za svaki treći zalogaj hrane zaslužne su – pčele“, kaže u razgovoru u novom broju dr. sc. Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sugovornica, dobitnica ovogodišnje nagrade HAZU-a za najviša dostignuća iz područja medicinskih znanosti, govori o mogućim uzrocima fenomena pomora pčela, koji je nedavno pogodio i pčelare na sjeveru Hrvatske, ali i o mogućnostima zaštite pčela. Glas Koncila je u naslov stavio još jednu dimenziju razgovora: „I ljudima bi pomoglo malo ‚pčelinjega duha‘“.

Ovogodišnjim maturantima vjernicima koji možda razmišljaju o intenzivnijem angažmanu u apostolatu Crkve na raspolaganju je nova zanimljiva ponuda. Naime, kao plod suradnje Instituta religijskih znanosti zagrebačkoga Katoličkoga Bogoslovnoga fakulteta te Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, od sljedeće akademske godine započinju dvije inačice novog dvopredmetnog studija: teološko-religijske znanosti i povijest, te teološko-religijske znanosti i sociologija. Informacije i promišljanja o studijima i njihovim dometima iznosi za Glas Koncila dr. sc. Denis Barić, predstojnik Instituta religijskih znanosti, koji kaže da novi studiji donose budućim studentima „veću prepoznatljivost, osposobljenost i konkurentnost na tržištu rada“.

S novim brojem Glasa Koncila započinje i nova povijesna nizanka, koja donosi široj javnosti dosad nepoznate dokumente i činjenice o zbrinjavanju velikoga broja djece s Kozare i Potkozarja 1942. godine te o zdravstvenoj skrbi o njima. Nizanka se temelji na izvornom znanstvenom radu koji su u časopisu „Pilar“ objavili Igor Vukić, istraživački novinar i predsjednik Društva za istraživanje trostrukoga logora Jasenovac, i dr. Ilija Kuzman s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

„Anđeoska zaštita, marijanska nježnost i pomorska snalažljivost“, to su tri „aduta“ na koje, idući ususret budućnosti, računaju vjernici Župe sv. Mihovila u Vrsima u Zadarskoj nadbiskupiji. Dio života zajednice u kojoj služi župnik Ivica Bašić predstavljen je u reportaži.

Svibanj, mjesec Marije Majke, povod je mladim suradnicima Glasa Koncila da u novome broju svojim vršnjacima ponude niz promišljanja o majčinstvu i roditeljstvu.