Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj katoličkog tjednika Glas Koncila priređen za Nedjelju Dobrog Pastira, 25. travnja.

Novi broj otvara se viješću o uspostavi Instituta religijskih znanosti u sklopu zagrebačkog KBF-a, a uz novost je vezana i naslovna fotografija, koja prikazuje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s mladim hodočasnicima na Nedjelju Dobrog Pastira 2019. godine u zagrebačkog prvostolnici.

„Suodgovorno više od 9 tisuća dužnosnika“ naslov je komentara u kojem se glavni urednik Branimir Stanić osvrće na brojna obećanja uoči lokalnih izbora. „Iako je sada sva pozornost usmjerena na budućnost lokalnih zajednica kojima se u predizborno vrijeme obećavaju potoci meda i mlijeka koji bi trebali poteći iz valjda neiscrpnih vrela fondova Europske unije, začuđuje to što je u potpunosti izostala ikakva kvalitetnija analiza što se za dobro lokalnih zajednica, a time i za nacionalno dobro, uspjelo napraviti u mandatima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kojima je danom proglašenja izbora prestala služba“, komentira Stanić.

Jedna od glavnih tema novog broja je i izvještaj Papinske zaklade o vjerskim slobodama, koja je upozorila na znatan porast vjerski motiviranih progona i ugnjetavanja. Vjerska sloboda kršena je u 62 države svijeta, a među zemljama s najgorim rezultatima su Kina, Indija, Pakistan, Bangladeš i Nigerija. Novi nastavak prikaza života katolika na Arapskom poluotoku donosi priču o Jemenu, zemlji u kojoj malobrojni kršćani žive u neizvjesnosti.

Talijanski svećenik i psihoterapeut Stefano Guarinelli u razgovoru govori o svećeništvu, njegovim novim izazovima i pitanju zrelosti svećenika. „Zreli svećenik evanđelju otvara sebe i rađa ga u drugome“, središnja je poruka svećenika Guarnellija, koji je među ostalim dodao: „Obećavajućim glede zrelosti smatram kad susretnem svećenika koji umije otvoriti evanđelju i najskrovitije kutke svoje osobnosti. Svećenika koji umije s djecom biti dijete, s odraslima odrastao, a onima koji proživljavaju teškoće znade biti prijatelj i suputnik.“

Što čovjeku današnjice poručuje redovnica koja je u izolaciji 52 godine? Riječ je o bl. Ozani Kotorskoj, skromnoj redovnici koja je za svoga života jednakim žarom bila spremna saslušati i biskupa i „običnog vjernika“, a vrijeme u samoći nije koristila za izgubljenost i prazninu, nego za izgradnju duhovne krijeposti i širokogrudnu pomoć svima u potrebi.

U rubrici Reportaža čitatelji će upoznati život Župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu kraj Samobora. Puto od osnutka samostalne župe, još u vrijeme komunizma, do izgradnje župne crkve bio je svakakav, samo ne jednostavan. Danas župnu crkvu ne ispunjaju samo stari, oni koji su ustrajali i uz snalažljive župnike podizali župnu zajednicu, nego je radostan prizor vidjeti mnoge mlade obitelji na nedjeljnim misama, a mnogobrojna djeca i mladi u crkvi svjedoče da demografija nije jedan od problema Luga Samoborskoga.

Rubrika Vjernici laici aktivni u Crkvi donosi svjedočanstvo majke troje djece, pravnice i voditeljice obiteljske zajednice u sesvetskoj Župi Svih svetih Katarine Tonković Pigac,. Novi broj donosi dvostruku rubriku Susret – u jednom susretu o književnom i likovnom stvaralaštvu govori umjetnik sakralne tematike Franjo Matešin, a u drugom glavna kooordinatorica sisačkoga Caritasa s. Smilja Čirko.